Kinderkledingbank Stede Broec is verplicht dicht, juist nu de winterkleertjes zo hard nodig zijn

Zelfs de sneeuwpoppen hebben winterkleren nodig: maar de kinderkledingbanken hebben moeite de doelghroep te kunnen bedienen tijdens corona© ANP

1 / 2
Martin Menger
Grootebroek

De vrijwilligers van de Kinderkledingbank in Stede Broec zitten knarsetandend binnen: juist in de periode met winterkou kunnen zij amper voldoende winterkleding bij arme gezinnen laten komen.

,,We zitten nu echt klem”, vertelt Lilian Peerdeman namens de organisatie. ,,Het is zo schrijnend dat in de gezinnen waar de nood echt hoog is, je nu als kledingbank nauwelijks iets kan betekenen.”

Probleem is dat de eigen kinderkledingwinkel Suks of Suks in de Praktijkschool in Grootebroek is gesloten voor publiek. Dat heeft alles te maken met de beperkingen die door het coronavirus zijn opgelegd. Daarnaast heeft de Kinderkledingbank ondanks meerdere pogingen nog steeds geen eigen uitdeelpunt in dit deel van de regio.

Winterjassen

,,Dat laatste komt juist nu hard aan”, aldus Lilian. ,,We willen juist in een periode dat de winterkou eraan komt liefst ook de mensen die in nood zitten of in de schuldsanering, toch aan goede tweedehands kinderkleren helpen. Zaken als winterjassen, sneeuwlaarsjes: dingen die deze kinderen echt heel hard nodig hebben.”

Op dit moment hebben de vrijwilligers wel sporadisch contacten met de afnemers, die ze dan vanuit eigen huis proberen te helpen. ,,Maar het ergste is dat de gezinnen uit de doelgroep ons nu niet kunnen opzoeken”, oordeelt Peerdeman. ,,We hebben nu geen enkele plek van waaruit wij echt iets kunnen doen voor de kinderen. Dat steekt het meest.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen