Besluit over expathotel Spanbroek vertraagd door corona

In het expathotel wordt ’hooggekwalificeerd personeel’ van Microsoft ondergebracht.© Foto Excelsior Investments

Coen van de Luytgaarden
Spanbroek

De besluitvorming voor de bouw van een expathotel voor arbeidsmigranten in Spanbroek is mede door corona met minstens zes weken vertraagd.

Omdat er zo veel bezwaren zijn ingediend en de gemeente Opmeer vasthoudt aan een fysieke hoorzitting voor bezwaarmakers, worstelt het college met de organisatie van de op 23 februari geagendeerde bijeenkomst. Zo moet er nog een geschikte locatie worden gezocht waar maximaal dertig personen aanwezig mogen zijn. Die moet qua veiligheid aan alle richtlijnen van het RIVM voldoen.

Volledig inlezen

Dat is afgelopen week aan de bezwaarmakers medegedeeld in een brief. Wethouder Herman ter Veen bevestigt deze vertraging. „De termijn is verlengd vanwege een combinatie van factoren. Zo zijn er nieuwe mensen aangesteld en die moeten zich nog inlezen in dit dossier. Verder is het belangrijk dat dit proces zorgvuldig gebeurd en het vergt meer tijd om die bezwaren te beoordelen.” Daarbij komt dat Opmeer bewust kiest voor fysieke samenkomst in plaats van digitaal overleg. „Fysiek bij elkaar komen, is voor het proces nog steeds de beste vorm. In dat opzicht heeft het wat ons betreft nog steeds een zekere meerwaarde”, aldus de portefeuillehouder ruimtelijke ordening.

Datacenters

Het expathotel komt op de locatie waar momenteel het voormalige partycentrum Amazone staat. In het expathotel worden 64 eenpersoonskamers gerealiseerd. Dit pension richt zich op ’hoog gekwalificeerd personeel’, liet Ter Veen afgelopen week weten. Hij doelt hiermee op personeel dat zich bezighoudt met de bouw van datacenters voor softwaregigant Microsoft op bedrijventerrein Agriport A7.

Degene die het expathotel ontwikkelt, Rob Waardenburg van Excelsior Investments, is onaangenaam verrast met de aangekondigde vertraging. Waardenburg: „Dit loopt al sinds onze start in 2019 aan alle kanten uit. Ik betwijfel of je dit op corona kunt schuiven omdat de bezwaartermijn inmiddels al verlopen was. We laten onze juristen dit wel uitzoeken. We wachten nu al bijna twee jaar op iets wat in bijna acht weken bereikt kan worden.”

Buurtprotest

Buurtbewoners van de Waterkant waar het expathotel komt, slijpen de messen voor de hoorzitting. Zij zijn absoluut niet te spreken over de manier waarop de politiek dit onderwerp behandelt, laat Rens Vlaar weten. Hij heeft een speciale website gebouwd onder de naam: www.opmeer.one. Daarin zet hij de bezwaren op een rijtje.

Vlaar zet vraagtekens bij het aantal ondergebrachte arbeidsmigranten. Hij vreest dat ’bewoners voor de gek worden gehouden zoals destijds gebeurde met het Slothuis’. Dat is het Polenpension aan de Zaagmolenweg.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen