Verpleegster maakt als protest tegen straatvervuiling slingers van weggegooide mondkapjes

Vrijwilligers Inge Vlaar, Kirstin Buin en Irene Lakeman

Vrijwilligers Inge Vlaar, Kirstin Buin en Irene Lakeman© Foto aangeleverd

De slingers worden door vrijwilliger Inge Vlaar opgehangen bij een sportvereniging in West-Friesland

De slingers worden door vrijwilliger Inge Vlaar opgehangen bij een sportvereniging in West-Friesland© Foto aangeleverd

De mondkapjesslingers

De mondkapjesslingers© Foto aangeleverd

1 / 3
Emma Pieters
Hoorn

Gekke slingers versieren deze week West-Friesland: aan elkaar geknoopte mondkapjes hangen langs viaducten, scholen en heggen in Venhuizen, Hoorn en Onderdijk.

„Ik zag heel veel mondkapjes op straat liggen, dus toen dacht ik daar wil ik wat mee. Ik denk dat veel mensen niet weten dat er plastic in de mondkapjes zit en dat het dus een plastic soep in het water veroorzaakt”, vertelt Kirstin Buis (45).

Kirstin is in het dagelijks leven verpleegster bij de spoedeisende hulp van het OLVG West in Amsterdam en runt in haar vrije tijd Operatie Klimaat Westfriesland (OKW), een initiatief van Milieudefensie. Voor dit initiatief bedenkt Kirstin met andere Westfriese vrijwilligers lokale acties om het klimaatprobleem aan de kaak te stellen.

Geschokt

„Er stond een container bij de gemeente Hoorn, waar vrijwilligers de mondkapjes in konden gooien die op straat waren gevonden. Ik was echt geschokt door de hoeveelheid. Jezusmina, dacht ik toen ik het zag. Tassen vol kwamen er binnen”, blikt Kirstin terug.

(Tekst gaat verder onder foto)

Vrijwilliger Inge Vlaar hangt de vlaggen op

Vrijwilliger Inge Vlaar hangt de vlaggen op© Foto aangeleverd

In een maand tijd werd er een slinger van 80 meter aan mondkapjes van straat geplukt.

Volgens Kirstin reikt de kwestie verder dan mondkapjes. „Zwerfafval is een probleem dat al langer bestaat en dit is daar gewoon onderdeel van. Blikjes of andere dingen worden met hetzelfde gemak op de grond gegooid.”

(Tekst gaat verder onder foto)

’Laat ze niet slingeren’ is de boodschap van Operatie Klimaat Westfriesland

’Laat ze niet slingeren’ is de boodschap van Operatie Klimaat Westfriesland© Foto aangeleverd

Door slingers van de mondkapjes te maken en deze op verschillende openbare plekken op te hangen, wil OKW mensen bewust maken van de troep. „Je hebt natuurlijk mensen die het echt niets kan schelen en die denken ’boeie’. Maar sommige mensen zitten er iets meer tussenin. Die denken ’wat maakt dat ene mondkapje dat ik op straat gooi nou uit?’. Juist die personen hoop ik te bereiken, zodat ze de volgende keer dat mondkapje gewoon in hun zak steken of in de prullenbak gooien.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen