Bewegend Verleden: bloementapijt op Grote Markt in Haarlem, 1997 [video]

Haarlem

Haarlems Dagblad en Noord-Hollands Archief presenteren iedere maand een bijzonder historisch filmpje. Deze maand: een bloementaptijt op de Grote Markt in Haarlem.

Het Bloemencorso is ook dit jaar afgelast, dus we moeten het maar even doen met de beelden van vroeger.

Op deze beelden van Jasper Nuijt zien we de aanleg van een bloementapijt op de Grote Markt in Haarlem in 1997.

Van 27 tot en met 31 augustus dat jaar leggen leden van de Belgische vereniging voor de sierteelt een bloementapijt van 60 bij 25 meter. Op 27 augustus werd het startsein voor de aanleg gegeven met een lasershow en vuurwerk. De lasershow was vervolgens vijf dagen ’s avonds te zien met als slot een grondvuurwerk en optredens van artiesten en orkesten. Vanaf het dakterras van het Verweijmuseum of vanaf een loopbrug had iedereen er een prachtig uitzicht op het tapijt.

Het bloementapijt werd nog een keer gelegd in 2000 en 2002. Pas elf jaar later, in 2013, werd opnieuw een bloementapijt gelegd.

(Tekst loopt door onder de video)

Uit Haarlems Dagblad van 27 augustus 1997:

Bloemtapijt continu bewaakt - studenten duiken in vijver op Grote Markt

Haarlem - Twee studenten hebben gistermiddag een duik genomen in de grote vijver, die op de Grote Markt is aangelegd voor het bloementapijt. De enorme bak met water oefent een grote aantrekkingskracht uit op 'de eerstejaars', die deze week Haarlem verkennen. Vannacht probeerden nog eens twee studenten om midden op de markt te zwemmen. Zij konden worden tegengehouden door twee beveiligingsbeambten.

Beambten van Spaarne Beveiliging hebben het sinds gisteravond druk met de bewaking van het geraamte van het Haarlemse bloementapijt. Vannacht hebben ze zo'n veertig dronken studenten op de Grote Markt gesignaleerd.

Tot en met zondag bewaken twee beveiligingsbeambten continu het kunstwerk. Ze staan in direct contact met de politie. Het beveiligingsbedrijf is ingehuurd door ondernemersvereniging City Haarlem, de organisator van het evenement.

Momenteel werken tachtig Belgische kwekers druk aan de opbouw van het bloementapijt. Rond het middaguur zijn zij in Haarlem aangekomen met ruim 400.000 bloemen, die zij gisteren van hun velden hebben geplukt. Ze hopen het kunstwerk omstreeks half zes klaar te hebben.

Vlak voordat de dienst van twee beveiligingsbeambten gisteravond begon, hadden twee studenten de brutaliteit om een frisse duik te nemen. “Ze waren erin en zo weer eruit”, vertelt N. van Berkel van City Haarlem. “De beveiliging kwam gelukkig net aanlopen. Een klein scheurtje in de vijver kan al die vele liters water over de Grote Markt doen stromen.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Aanleg van het bloementapijt.

Aanleg van het bloementapijt.

H. Hagen, mede-eigenaar van Spaarne Beveiliging zegt op de studentenjool te hebben gerekend. Deze week is het namelijk introductieweek voor alle eerstejaarsstudenten, die in Haarlem komen studeren.

“We werken volgens een draaiboek. 's Nachts laten we een surveillancewagen rijden”, vertelt hij. “Vannacht bijvoorbeeld stonden we hier met vier mensen. Als het nodig is, kunnen we meer mensen laten komen.” Vrijdag en zaterdag zullen 's avonds en 's nachts constant vier bewakers een oogje in het zeil houden.

M. Schautteet, de ontwerper van het tapijt, vindt de bewaking erg belangrijk. Al verschillende malen maakte hij mee dat een tapijt in Belgie werd beschadigd. In Brugge en Zottegem reden er brommers over de kunstwerken. In Brussel durfde er zelfs een auto overheen te rijden. De sporen waren in het tapijt te zien. Vijf jaar terug ging een jongen een nacht de gevangenis in omdat hij midden in het tapijt was gaan zitten.

Kijk ook: Bewegend Verleden: Bloemencorso, 1976 [video]

(Eerdere afleveringen van Bewegend Verleden vind je hier)

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen