NS wil kaartjesloket op stations Alkmaar, Hilversum en Hoorn sluiten. De provincie Noord-Holland probeert daar een stokje voor te steken

De NS wil de vaste ticketbalie op station Hilversum sluiten.© Studio Kastermans/Ben den Ouden

Eddie de Paepe
Hilversum

De NS wil de vaste balie voor treinkaartjes op station Hilversum sluiten, maar de provincie Noord-Holland wil daar een stokje voor te steken. Dat geldt ook voor de loketten op de stations in Alkmaar en Hoorn.

Tijdens de vergadering van Provinciale Staten kwamen maandagavond zeven partijen met een voorstel (motie), dat unanieme steun kreeg. Daarin werd gewezen op het feit dat de Nederlandse Spoorwegen het aantal stations met een vaste ticketservicebalie terug wil brengen van 36 naar 15. Dit betekent dat de loketten op onder meer de stations Hilversum, Alkmaar en Hoorn sluiten. Een slechte, vindt de Noord-Hollandse politiek.

De stationshal.© Studio Kastermans

Digitaal vaardig

Reizigersorganisatie Rover wijst er niet voor niets op, dat 2,5 miljoen Nederlanders niet of beperkt digitaal vaardig zijn. En dat alle reizigers - ongeacht hun persoonlijke omstandigheden - toch gemakkelijk gebruik moeten kunnen maken van het openbaar vervoer. ’Een fysiek loket bedient reizigers die anders niet of veel moeilijker gebruik kunnen maken van het OV en vormt een herkenbaar en benaderbaar servicepunt vormt’, benadrukten de partijen. Daarbij zijn de Noord-Hollandse stations die nog een ticketservicebalie hebben een belangrijke dienstverlening voor tal van toeristen.

Om tafel

Vandaar dat de partijen het college van Gedeputeerde Staten vroegen om - eventueel samen met de colleges in andere provincie - met de directie van de NS om tafel te gaan zitten. Om te praten over oplossingsrichtingen. En zo nodig ervoor te pleiten dat de loketfunctie op onder meer de stations Hilversum, Alkmaar en Hoorn en behouden blijft. Het voorstel van de PvdA, SP, PVV, CU, DENK, JA21 en de VVD werd laat op de avond unaniem aangenomen.

De loketten in 1954.

Toegankelijk

PvdA-gedeputeerde Jeroen Olthoff (mobiliteit en bereikbaarheid) stelde daarop dat het een gemeenschappelijk belang van de provincie en de NS is om het OV voor iedereen toegankelijk te houden. ,,Er moeten dan ook geen onnodige drempels worden opgeworpen”, aldus Olthoff. ,,We moeten ervoor zorgen dat het OV zo laagdrempelig mogelijk blijft. zodat mensen ervan gebruik blijven maken.” De gedeputeerde beloofde de kwestie in gesprekken met de NS aan de orde te zullen stellen en de resultaten terug te koppelen naar Provinciale Staten.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.