NSP-award ’Scoop van het jaar’ naar Marco Knippen, sportjournalist van deze krant, voor opzienbarende turnverhalen

Marco Knippen met de Scoop van het Jaar-award.
© Foto Stephan Tellier
Den Haag

Marco Knippen, sport- en onderzoeksredacteur van deze krant, heeft maandag de ’Scoop van het Jaar’-award van de Nederlandse Sport Pers gewonnen.

Knippen kreeg de prijs voor twee publicaties die vrijdag 24 juli 2020 op deze site en een dag later in de krant verschenen: een opzienbarend interview met turntrainer Gerrit Beltman, waarin de oud-bondscoach bekende decennialang stelselmatig turnsters fysiek en geestelijk te hebben mishandeld. Plus de indringende verhalen van tien (ex-)turnsters over het schrikbewind van hem en andere trainers.

Lees ook: Turntrainer Gerrit Beltman geeft grensoverschrijdend gedrag toe en doet een boekje open: ’Ik was bezeten en ik was niet de enige’

En: ’Hij grijpt met zijn handen mijn keel vast en tilt me aan mijn nek de lucht in.’ Mishandeld, vernederd en van je identiteit beroofd: dit overkwam topturnsters in Nederland

Volgens de jury was dit ’het sportverhaal met de grootste impact’, waarbij Knippen ’secuur en integer’ te werk is gegaan: het tweeluik, ’een ijzersterk relaas over vier pagina’s’, was ’zorgvuldig en zonder sensatiezucht’ en bracht ’een tikkende tijdbom tot ontploffing’.

Het dossier turnmisbruik leidde tot de hashtag #ikbeneenvanhen op sociale media en daaropvolgende getuigenissen van andere (oud-)turnsters, een ook in België losgebarsten schandaal, Kamervragen, het opstarten van een onafhankelijk onderzoek naar de aard en omvang van het grensoverschrijdend gedrag, het tijdelijk op non-actief stellen van bondscoach Gerben Wiersma en bondstrainer Vincent Wevers, een moreel appèl op andere trainers om terug te treden, een rondetafelgesprek van Tweede Kamerleden met betrokkenen en tuchtprocedures bij het Instituut Sportrechtspraak.

Lees hier alle verhalen over dossier turnmisbruik.

In 2016 viel Knippen ook al eens in de prijzen. Destijds werd hij uitgeroepen tot Sportjournalist van het Jaar 2015, vanwege zijn onthullende artikelenreeks over de Keniaanse dopingproblematiek en over een database van de internationale atletiekfederatie met verdachte bloedwaarden bij (top)atleten wereldwijd.

De andere NSP-prijzen werden uitgereikt aan Kees Jongkind (NOS; Sportjournalist van het Jaar), Erik van Haren (De Telegraaf; Sportjournalistiek talent van het Jaar), Koen van Weel (ANP; NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar) en de (ex-)turnsters die het dossier turnmisbruik een gezicht gaven (Sportpersoonlijkheden van het Jaar).

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen