Bewegen Verleden: Schaatsen op straat, 1979 [video]

Schaatsen in de Montgomerystraat.

Schaatsen in de Montgomerystraat.

Jesse van Dijl
Egmond aan Zee

Het Regionaal Archief Alkmaar heeft een kleine, maar interessante amateurfilmcollectie opgebouwd. Alkmaarsche Courant presenteert hier de bijzondere films. Deze maand: schaatsen op straat.

De winter van 1979 was zo’n heel beruchte strenge.

Dat in maart nog steeds oud vuurwerk tevoorschijnkwam uit resten ontdooiend sneeuw en dat er sneeuwstormen uit het oosten woedden met Siberische gevoelstemperaturen en sneeuwduinen van meters hoog.

Maandag ijzelde het in Noord-Holland, maar niet zo erg als in januari 1979: toen kon gewoon op straat geschaatst worden.

Dit laatste werd mooi gefilmd door meneer W. Dijkstra uit Egmond aan Zee met zijn Super8-camera. Schaatsen over de Montgomerystraat.

Ook filmde hij de vijver op het Burgemeester Eymaplein met zijn fontein die maar water bleef spuiten. Wat een ijsberg dat werd!

(Enkele dagen na publicatie van deze aflevering mailt Joop van de Merbel: ,,Ik was degene die het mogelijk maakte dat de straat werd afgezet. Bewoners spoten ’s avonds met een tuinslang de straat nat en de S.R.V.-auto mocht de straat niet meer in. Ik maakte voor iedereen chocolademelk. De straat was een paar dagen beroemd in Egmond.”)

Lees ook: Contact met de Egmonden, 24 januari 1979: Schaatsen van Egmond naar Bergen, naar verkiezing over het strand of zomaar langs de weg

Lees ook: Bewegend Verleden: de strenge winter van 1979, Alkmaar [video]

(Eerdere aflevering van Bewegend Verleden vind je hier)

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen