Niet alle lijsttrekkers bij 'eerste lijsttrekkersdebat'

ANP Producties | Bron: ANP

Bij het "eerste lijsttrekkersdebat" voor de Tweede Kamerverkiezingen op 8 februari zijn niet alle lijsttrekkers aanwezig. De organisatie van het debat kondigde eerder op vrijdag aan dat de lijsttrekkers van VVD, CDA, ChristenUnie, GroenLinks, PvdA en SP komen debatteren, maar dat spreken verschillende partijen tegen.

Demissionair premier en lijsttrekker van de VVD Mark Rutte heeft nooit toegezegd dat hij naar het debat komt, laat de partij weten. Ook Wopke Hoekstra, lijsttrekker van het CDA, heeft volgens de partij niets toegezegd. Volgens het CDA gaat Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt namens de partij, tevens nummer twee op de kandidatenlijst. Ook D66 stuurt 'de tweede' op de lijst, Rob Jetten.

PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen en CU-lijsttrekker Gert-Jan Segers zijn wel van plan te gaan. SP en GroenLinks melden dat Lilian Marijnissen en Jesse Klaver nog niet onvoorwaardelijk hebben toegezegd. De PVV zegt vrijdag nog niet te weten of de partij iemand naar het debat stuurt, en zo ja wie.

Geheime locatie

Het debat wordt op maandag 8 februari georganiseerd door de drie noordelijke provincies en drie dagbladen. De locatie van de studio waar de politici bijeenkomen blijft om veiligheidsredenen geheim. Er zijn volgens een woordvoerster van de organisatie geen concrete aanwijzingen dat mensen van plan zouden zijn naar het debat te komen met slechte bedoelingen, "maar we hebben allemaal de onrust van afgelopen dagen meegekregen". Daarmee doelt ze op de rellen in verschillende steden, waarbij ook journalisten zijn aangevallen.

Journalisten Welmoed Sijtsma (WNL) en Eelco Bosch van Rosenthal (Nieuwsuur) praten de middag aan elkaar. Bij het "Noordelijk Lijsttrekkersdebat" is geen publiek of pers aanwezig. Het debat duurt van 15.30 tot 17.00 uur en is onder meer te volgen via de digitale kanalen van de Leeuwarder Courant, het Friesch Dagblad en Dagblad van het Noorden.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.