Simpele draai aan knop cv-ketel bespaart huishoudens geld en energie: Wattnu start campagne ’Zet ’m op 60’

Wattnu voert campagne om huishoudens simpel geld en energie te besparen.

Joyce Huibers
Gooise Meren

Energiecoöperatie Wattnu probeert zowel met grote als met kleine activiteiten bij te dragen aan de energietransitie in Gooise Meren. Zo kregen ze eind vorig jaar een lening van zes ton voor het opzetten van een aquathermieproject in Muiderberg. De nieuwste campagne is echter klein en simpel: zet je cv-ketel op 60 graden.

Volgens Wattnu, opgezet door en voor bewoners en zonder winstoogmerk of commercieel belang, weten veel mensen niet dat cv-ketels standaard op de veel hogere fabrieksinstelling staan. Ketels werken volgens de energiecoöperatie echter veel efficiënter onder de 60 graden – voor het verwarmingswater, niet het douche- en tapwater - zonder verlies van warmte of comfort.

Zestig euro

„Bij het energiezuiniger maken van een woning zijn zowel grote als kleine maatregelen nuttig. Dit is een hele simpele ingreep die inwoners snel met een draai aan de knop zelf kunnen uitvoeren”, zegt Miel Janssen, voorzitter van Wattnu. Huishoudens zouden met deze ’draai aan de knop’ gemiddeld zestig euro per jaar kunnen besparen op hun gasrekening. „Je bespaart dus energie en kosten en je maakt je huis ook nog eens comfortabeler. Eénvoudige ingreep, drie voordelen.”

Op de website van Wattnu, www.wattnu.org/zetmop60, zijn instructiefilmpjes te vinden van de meeste cv-ketels en worden veel gestelde vragen beantwoord. Voor de campagne ’Zet ’m op 60’ werkt Wattnu samen met Gooise Meren, Urgenda en leveranciers van cv-ketels.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen