Geen rechtszaken andere bedrijven tegen alleenrecht HVC op onkruidbestrijding in Den Helder

onkruid onkruid

onkruid onkruid© Archieffoto Peter van Aalst

Delano Weltevreden
Den Helder

Andere bedrijven zijn niet naar de rechter gestapt om te voorkomen dat afvalverwerker HVC het alleenrecht krijgt om in Den Helder onkruid te bestrijden.

Dat blijkt uit een brief die burgemeester en wethouders naar de gemeenteraad hebben gestuurd.

De gemeenteraad heeft het in november vorig jaar mogelijk gemaakt dat HVC het uitsluitend recht kreeg om in Den Helder onkruid te bestrijden en straten schoon te houden. De gemeente moest snel een nieuwe onkruidbestrijder inhuren, omdat het de firma Donker Groen maar niet lukte om de door de gemeente gewenste kwaliteit te leveren. Het bedrijf had het al enkele malen met de gemeente aan de stok gehad en wilde van het contract af. Door de klus, waarmee een bedrag van een miljoen euro gemoeid is, rechtstreeks aan HVC te gunnen kon de gemeente volgens wethouder Peter de Vrij een tijdrovende en kostbare openbare aanbesteding voorkomen.

Gepolst

De coalitiefracties waren vooraf gepolst over de route die burgemeester en wethouders wilden kiezen. Gemeentebelangen vond dat de gemeente het risico liep op rechtszaken als andere bedrijven zich gepasseerd zouden voelen.

Dat is niet gebeurd, meldt het college aan de gemeenteraad. Het besluit om het alleenrecht aan HVC te verlenen is op Tenderned geplaatst, het platform waar openbare aanbestedingen op worden gepubliceerd. Bedrijven die het besluit bij de rechter hadden willen aanvechten, hadden daar dertig dagen de tijd voor. Geen enkel bedrijf heeft dat gedaan.

HVC is op 1 januari dit jaar begonnen met de onkruidverwijdering en veegwerkzaamheden in de gemeente Den Helder.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.