Beeldhouwer Rob Cerneüs (77) uit Monnickendam overleden in het harnas: ’Hij was nog ijzersterk’

Altijd vol energie.
© Foto Ella Tilgenkamp
Monnickendam

Beeldhouwer Rob Cerneüs (77) uit Monnickendam is vrijdag in het AMC overleden aan de gevolgen van een herseninfarct. De flamboyante beeldhouwer werd maandag getroffen door een infarct in zijn atelier.

Zittend in ’de stoel van de meester’ (waar niemand anders mocht zitten) en met keiharde klassieke muziek aan, is hij gestorven in het harnas, vertelt zijn diep bedroefde zoon Rob junior.

(Tekst gaat door onder de foto)

Rob Cerneus in 2016 bij zijn expositie in de Grote kerk.
© Foto Ella Tilgenkamp

„Hij was niet alleen mijn pa, hij was ook mijn leermeester.” zegt Rob die ook beeldhouwer is. Rob is sinds maandag niet meer van de zijde van zijn vader geweken. „Ik weet dat hij geen pijn heeft gehad. Hij was 77, maar hij was ijzersterk en vitaal en was nog bezig met een enorm beeld van tweeduizend kilo. Zo’n echte Cerneüs van een man en een vrouw in elkaar verstrengeld. Dat was hij aan het afronden en daar hakte hij nog flink op los.”

Rob Cerneüs was een zeer productief beeldhouwer die zo’n zeshonderd beelden maakte die op veel plekken in Nederland staan. In zijn eigen Monnickendam zijn dat het befaamde beeld van de Monnik en dat van de Visroker.

(Tekst gaat door onder de foto)

Beeld de palingroker van Rob Cerneüs in haven Monnickendam
© Ella Tilgenkamp

De uitvaart van Cerneüs zal volgende week in kleine kring plaatsvinden. Aanvankelijk waren er plannen om een condoleanceregister voor Cerneüs in zijn atelier te leggen, maar dat kan absoluut niet vanwege de coronamaatregelen, laat de familie weten. Bij beelden van Cerneüs in Monnickendam zijn bloemen gelegd door vrienden en fans van de beeldhouwer.

Lees ook: In memoriam: De vlam van Rob Cerneüs (1943-2021) zijn lasapparaat is gedoofd en de honderd jaar oude beeldhouwers hamer rust

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen