Inleverpremie van minstens 250 euro voor ’coronakatjes’ is prima idee, vinden West-Friese lezers

© foto United Photos de Boer bv
Hoorn

Een inleverpremie van minstens 250 euro voor onze ’coronahuisdieren’, die we massaal aanschaffen? Prima idee, vindt een meerderheid van de lezers die reageerden op de stelling van vorige week.

„Het moet niet gekker worden, zet maar een nul extra achter de 250. Het spreekwoord ’bezint eer ge begint’ zegt genoeg. De asiels zitten al overvol. Het zijn geen paar sokken waar je afstand van doet.” Ab Molenaar uit Medemblik is helder: het nemen van een huisdier moet een weloverwogen keuze zijn. Een hond of kat is niet alleen gezellig om de coronatijd door te komen. De vrees bestaat dat veel van die dieren straks, als het leven weer ’normaal’ is, worden aangeboden bij asiels en op internet. Daarom een inleverpremie om de verwachte onderhoudskosten voor het asiel te dekken.

Ook Truus Verdonschot uit Andijk vindt zo’n premie een prima plan. „Zo ga je niet met dieren om”, zegt ze. „Het is geen speelgoed dat je afdankt.” M. van de Berg uit Heerhugowaard is het daarmee eens: „Een dier is geen tijdverdrijf of speelgoed, dus dumpen bij het asiel omdat je geen tijd meer hebt is schandalig. Ja, inleverpremie innen en een notitie van gegevens van eigenaar, dat deze ook nooit meer een dier mag aanschaffen.”

We hebben een enorm overschot aan honden en katten, reageert Joop Sjerps uit Hem. „Bovendien zijn katten de grootste roofdieren in Nederland. Als die een belletje omkregen zouden er honderdduizenden vogeltjes gespaard blijven. Dus moeten we de aanschaf ontmoedigen.”

Niet in het voordeel

Toch zijn er veel lezers die bang zijn dat zo’n inleverpremie niet in het voordeel van de huisdieren zal uitwerken. Zoals Gerard van der Voort uit De Weere: „Als de mensen er voor moeten betalen worden ze gewoon ergens achtergelaten!” Dat vreest ook Monieka Joosten uit Hoorn: „Als het geld kost worden ze gewoon gedumpt, dat wil je juist niet, daar zijn de asiels juist voor.”

Een zelfde reactie komt van onder anderen Jasper de Vries uit Benningbroek, Gijs Langbroek uit Andijk en Michiel Gooijer uit Hoorn. Ook Suzanne Boots uit Zwaag verwacht niet dat de dieren netjes naar het asiel gebracht zullen worden, als de baasjes de beestjes zat zijn, of ’geen tijd’ meer hebben om voor ze te zorgen. „Ik begrijp dat er kosten aan verbonden zijn, maar de kans is groot dat men het dier ’gewoon’ ergens achter gaat laten.’’

Anita Kossen uit De Goorn denkt echter dat de meeste mensen ’juist nu in coronatijd’ bewuster voor hun huisdier hebben gekozen. Maar ook zij ziet een inleverpremie niet zitten. „De kans wordt daarmee groter dat de katjes ’op straat’ gezet worden. Of een hond in het bos achtergelaten wordt. Of erger...”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen