Mogelijk vergiftigde honden in Haarlem en omgeving: ’Laat je hond niet uit in het park en let goed op’ [update]

Deze hond komt niet voor in het verhaal.

Deze hond komt niet voor in het verhaal.© Archieffoto ANP

Guusje Tromp
Haarlem

Een opvallende waarschuwing gaat woensdagmiddag rond onder hondeneigenaren in Haarlem in omgeving: ’Pas goed op en laat je hond niet in het park uit’. Meerdere honden zijn namelijk mogelijk vergiftigd en zelfs overleden na het opeten van iets onbekends.

Een rondgang bij meerdere dierenartsen levert woensdagavond nog weinig duidelijkheid op. Bij Dierenkliniek Kenaupark zijn volgens de assistente twee honden binnengebracht waarbij het vermoeden bestaat dat zij zijn vergiftigd. Waar deze honden dit hebben opgelopen, is volgens de assistente nog onduidelijk. ,,Ze waren er zo slecht aan toe, dat we gelijk moesten handelen en dit niet aan de eigenaar konden vragen.’’

In Whatsapp- en Facebookgroepen worden De Haarlemmer Hout, het Groenendaalse Bos in Heemstede en het Naaldenveld in Aerdenhout genoemd als ’besmette’ locaties. Inmiddels zouden vijf honden zijn overleden door toedoen van een dierenbeul.

Of deze informatie klopt, kan een andere dierenarts niet zeggen. ,,Ik heb het aan meerdere collega’s gevraagd, maar tot nu toe zijn in totaal twee honden gemeld. En daarbij is het nog maar de vraag of zij iets binnen hebben gekregen tijdens het uitlaten.’’

Onderzoeken

Bij Hugo Verwijskliniek in Zwanenburg is woensdag een zieke hond binnengebracht die is doorgestuurd van een andere kliniek. De assistente vertelt dat nog veel onduidelijk is. ,,We moeten nog onderzoeken om welke stof het gaat en of deze stof expres is neergelegd door iemand, of dat de honden iets giftigs uit de natuur hebben gegeten.’’

Zolang het niet duidelijk is wat er precies aan de hand is, adviseert de assistente om goed op te letten tijdens het uitlaten van de hond.

Update 20 uur:

Bij de Dierenpolitie zijn woensdag meerdere meldingen binnen gekomen van zieke honden. Voor zover de politie weet, is er één hond overleden. ’De doodsoorzaak wordt onderzocht, vergiftiging kan niet uitgesloten worden. Denk hierbij aan sponzen, botten, mergpijpen oid.’ Eigenaren waarvan de hond ernstig ziek is geworden door het vermoedelijk eten van gif, worden gevraagd zich te melden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen