Ingekleurd filmpje van Baarn in 1929 sprankelt als nooit tevoren; Beelden van onder meer Badhotel, Brink, de zweminrichting en het station [video]

Het Badhotel in al zijn glorie.

Eric Lorier
Baarn

Een nieuw filmpje is het niet en onbekende beelden zijn het al evenmin, maar dankzij de vlijtige arbeid van Leidschendammer Rick Harris sprankelt het als nooit tevoren. De Zuid-Hollander heeft de bijna een eeuw oude beelden gerestaureerd, opgepoetst en ingekleurd. Het is zijn hobby om oude films van nieuwe leven te voorzien en ze op Youtube met de mensheid te delen.

We zien een verkeersagent het autoverkeer regelen op een volgens de normen van 1929 ongetwijfeld drukke kruising. Is het de Oranjeboom, het kruispunt van Amsterdamsestraatweg en Hilversumsestraatweg? Oldtimers passeren terwijl fietsers keurig wachten tot de verkeersagent gebaart dat ze mogen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

We zien het treinstation met een prachtig antiek bord dat aangeeft dat we op station Baarn zijn. We zien een stoomtrein binnenrollen, mensen stappen uit. Het geroezemoes, gesis en gefluit moeten we erbij denken, want geluid zit er niet bij de film. Beelden van het Badhotel in al zijn vooroorlogse glorie, een tijd dat de rijken der aarde naar Baarn kwamen om aangenaam te verpozen. Ook beelden van de bossen, de kastelen en het paleis.

(Tekst gaat door onder de foto)

Doorkijkje met op de achtergrond nog net zichtbaar de kerktoren.

Het filmpje duurt een kwartier. We zien mensen wandelen in lommerrijke lanen, we zien de markt op de Brink met kerk en gemeentehuis, we zien kinderen die met een bootje spelen in de Wilhelminavijver en de hertjes voeren in de Hertenkamp. Het meest opvallende is eigenlijk dat er zo weinig is veranderd. De markt had afgelopen week gefilmd kunnen zijn, en de herten, ganzen, de kalkoen en de pauwen in de hertenkamp, ze lopen er nog steeds. En er komen nog steeds kinderen langs met brood om de hertjes te voeren.

Restaurator Rick Harris (een pseudoniem, zo staat ergens op internet, de oudefilmpjesman heeft schijnt geen behoefte te hebben aan bekendheid) meldt in de beschrijving bij het filmpje dat hij flink bezig is geweest om de snelheid van het filmpje op orde te krijgen. Het filmpje is gestabiliseerd, en drastisch gecorrigeerd qua snelheid: ’We moesten de film met bijna de helft vertragen omdat het origineel zo snel ging’.

(Tekst gaat door onder de foto)

De Brink. Niets veranderd.

De laatste minuten van de film zijn geschoten in Spakenburg. We zien de botterhaven en de werf, en dorpsbewoners in klederdracht (toen nog een stuk algemener dan tegenwoordig) die dansen op de kade.

In de beschrijving bij het filmpje vraagt Rick Harris om meer informatie over het filmpje, zodat hij de tijdlijn kan aanvullen. In deze tijdlijn staat aangegeven wat er te zien is en op welk moment in het filmpje het te zien is.

(Tekst gaat door onder de foto)

Spelevaren bij de Wilhelminavijver.

Het filmpje komt uit de archieven van Beeld en Geluid, schrijft Rick Harris. De Leidschendammer heeft talloze door hem ingekleurde vooroorlogse films geplaatst op zijn Youtube-kanaal, dat inmiddels ruim 46.000 abonnees heeft. Hij schrijft het als zijn missie te zien historische beelden op te lappen en toonbaar te maken en met het publiek te delen.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen