Horeca in nieuwe Hoornse wijk Holenkwartier omvat onder meer hotel en stadsbrouwerij

Rood omlijnd de fabriekshallen en rechts het ketelhuis. In industrieel erfgoed herbergt straks onder meer vijf horecazaken, als het aan de ontwikkelaar ligt.© Beeld: Terra Marique

Eric Molenaar
Hoorn

In de nieuwe wijk Holenkwartier moeten vijf horecazaken komen met onder meer een hotel en een stadsbrouwerij. De werving en selectie van ondernemers die dit zien zitten is gestart.

In het Holenkwartier, op het oude Philipscomplex tussen Holenweg en Provincialeweg, worden in totaal 400 woningen gebouwd. Nog deze maand start in de hoek nabij de sauna de bouw van de eerste 36 koopwoningen. De twee voormalige fabriekshallen uit 1962 en het oude ketelhuis blijven bestaan. Het was altijd al de bedoeling dit industrieel erfgoed als ’kloppend hart van de nieuwe wijk’ te benutten voor commerciële en maatschappelijke doeleinden. Een van de hallen was in beeld als overdekte marktplaats voor lokale producten met daaraan gekoppeld horeca.

Nu de plannen steeds concreter worden, heeft ontwikkelaar Terra Marique opdracht gegeven aan bureau First Mate Consultancy & Concepts om de voorbereidingen te treffen voor de werving en selectie van passende ondernemers voor de commerciële ruimtes. Terra Marique wil hier onderscheidende en toekomstbestendige concepten in de hotellerie, horeca, leisure en detailhandel, die aanvullend zijn op de voorzieningen in het centrum van Hoorn.

Herontwikkeling

Het is de bedoeling dat de horecavoorzieningen eind 2024 hun deuren hier openen. Dat lijkt nog ver weg, maar in de eerste helft van dit jaar worden de eerste schetsontwerpen voor de herontwikkeling van het fabriekscomplex gemaakt en de ontwikkelaar wil de ondernemers die hier kansen zien, vanaf het begin meenemen om zo tot een optimaal eindresultaat te komen.

In het ketelhuis komt een horecazaak waar zowel ontbijt, lunch als diner wordt geserveerd. In een van de fabriekshallen is plaats voor een ’Haute Frituur’, een snackbar waar onder meer de patatjes en sauzen van een iets hogere kwaliteit zijn. Ook is er ruimte voor een ’blurring-concept’, waarbij horeca en detailhandel gecombineerd worden, bijvoorbeeld een koffiezaak en fietsenmaker onder een dak. Verder wil Terra Marique hier een stadsbrouwerij met proeflokaal en slijterij, mogelijk in combinatie met de horecazaak in het ketelhuis.

Duizend vierkante meter is gereserveerd voor een hotel, waarin negentien kamers en een groeps-accommodatie gerealiseerd kunnen worden.

Het hotel zal worden gecombineerd of gaan samenwerken met een ’Healthy Lifestyle Center’, dat alles moet bieden om een gezonde geest en gezond lichaam te krijgen en te behouden. In dit gezondheidscentrum komen onder meer ruimten voor boutique fitness, yoga, een diëtist en fysiotherapie.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen