Scheidingsplein voor ouders, kinderen en iedereen eromheen.’Mijn ouders praten weer met elkaar, die heel erge ruzies zijn voor mijn gevoel weg’

Het affiche van het scheidingsplein.© Beeld aangeleverd

Winnie van Galen
Anna Paulowna

Vier van de vijf kinderen die bij de Jeugdzorg terecht komen, hebben gescheiden ouders. Hollands Kroon en zeventien andere gemeenten in Noord-Holland waaronder Den Helder en Schagen, willen de problematiek onder de aandacht brengen via het zogeheten scheidingsplein.

In Nederland eindigt een op de drie huwelijken in een scheiding. Met veelal nare gevolgen voor de kinderen van dien, zeker als ze betrokken worden in een conflict tussen beide ouders. „Hun wereld staat op z’n kop. Alles wat ze dachten zeker te weten, is opeens niet meer zo vanzelfsprekend. Voor kinderen is het vaak een verwarrende en onzekere periode, waar de een zich beter doorheen slaat dan de ander. Kinderen kunnen vaker boos of verdrietig zijn, meer aanhankelijk en angstig zijn, of zich juist terugtrekken. Maar kinderen kunnen soms ook gewoon lekker spelen, alsof er niets aan de hand is. Vaak wisselen deze momenten en stemmingen zich ook regelmatig af. En dat is heel normaal”, aldus de initiatiefnemers van het scheidingsplein. Los van emotionele aspecten zoals verdriet, boosheid en onzekerheid moeten er veelal veel praktische zaken worden geregeld. Huisvesting bijvoorbeeld en de verdeling van de zorg voor de kinderen.

Begrip

Het scheidingsplein is te vinden via het webadres scheidingsplein.nl met daarop zowel informatie voor ouders, kinderen en andere betrokkenen zoals de schoonouders. Voor laatstgenoemde categorie is onder meer te lezen: ’De personen die uit elkaar gaan, hebben behoefte aan begrip en zoeken de mensen uit waarbij ze zich het meest gesteund voelen. Dit is voor u als betrokkene vaak best een moeilijke taak. Dit blijkt ook uit de hoeveelheid contacten die worden verbroken tijdens en na een scheiding. Voor mensen die net gescheiden zijn, komt het verlies van vrienden en familie extra hard aan. Als betrokken buitenstaander bij een scheiding is het goed om u voor ogen te houden, dat beide partners hun eigen werkelijkheid vanuit hun eigen belevingswereld hebben. Met andere woorden: er bestaat niet één waarheid. Voor u als betrokkene is het dus belangrijk dat u kunt omgaan met de beide waarheden die er zijn. U kunt een grote invloed hebben op de situatie. Uw adviezen kunnen zorgen voor harmonie maar ook voor meer onenigheid.’

Praten weer

Tevens is er op het scheidingsplein een speciale pagina met filmpjes te vinden van kinderen die in een vergelijkbare situatie zitten en vertellen wat ze ervaren en hoe ze met de scheiding van hun ouders omgaan. Een van het vertelt: „Nu praten ze weer met elkaar, we gaan nog uit eten, het is nog gezellig. Ze hebben niet meer van die heel erge ruzies die ze ooit hadden. Die zijn voor mijn gevoel weg.”

Op het scheidingsplein is het ook mogelijk te chatten met iemand van het wijkteam. Daarnaast is er informatie te vinden over het aanbod van professionele hulp en het bestaan van cursussen die een mens wijzer maken over het omgaan met echtscheidingen. Het scheidingsplein is begin dit jaar online gegaan.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.