Begraafplaatsen mogen ’gedenkpark’ worden, maar het ruimen van graven mag niet leiden tot ’groene grasvelden met hier en daar een steen’

Begraafplaatsen worden meer gedenkparken omdat minder mensen kiezen voor begraven. Historische graven als deze worden overigens uiteraard niet geruimd.
© Archieffoto Nick Maarsen
Schagen

Een grote meerderheid van de Schager gemeenteraad steunt het voorstel om begraafplaatsen om te turnen tot gedenkparken.

Wel hebben verschillende fracties moeite met het plan van burgemeester en wethouders om oude graven, waarvan de grafrechten binnenkort verlopen, te ruimen als nabestaanden niet meer willen betalen. Dan ontstaan op de gemeentelijke begraafplaatsen wel grote ’grasvelden’, met hier en daar een steentje, zo is de vrees. Toch kan Schagen niet anders, zegt burgemeester Marjan van Kampen. Er moet geld binnenkomen, om het onderh0ud van de begraafplaatsen te blijven betalen want de regels zeggen dat dit onderhoud betaald moet worden uit de opbrengst van de graven.

Omdat steeds minder mensen kiezen voor een graf wil Schagen een andere koers gaan varen. Begraafplaatsen worden gedenkparken. Onderhoud wordt betaald uit de algemene middelen. De grafrechten kunnen dan omlaag. Schagen wil in de gemeente ook een plek waar mensen een overleden dierbare kunnen herdenken door een boom te planten.

Daarnaast zou er een natuurbegraafplaats moeten komen. Daar kunnen mensen worden begraven in een natuurlijke omgeving, op hun graf mag dan geen steen geplaatst worden.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.