Zr. Ms Groningen is terug in Den Helder. Patrouilleschip moest inzet in de Cariben eerder staken vanwege technisch mankement aan as

De Zr. Ms. Groningen is terug in de haven van Den Helder.© Foto Defensie

Casper Duin
Den Helder

Het patrouilleschip Zr. Ms Groningen is woensdag teruggekeerd in Den Helder. Door een technisch mankement moest de inzet van dit schip in het Caribisch gebied eerder stoppen dan gepland.

Vanwege een technisch probleem met de stuurboord as moest Zr. Ms. Groningen eind vorig jaar vervroegd terugkeren naar Nederland.

Na het vertrek van het zogeheten ocean-going patrol vessel (OPV) is er op dit moment geen vervangend stationsschip voor de West beschikbaar. De Koninklijke Marine heeft momenteel geen schepen beschikbaar voor zo’n inzet. De Kustwacht Caribisch gebied neemt de taken over.

Mocht er onverhoopt een noodsituatie ontstaan dan kan de marine alsnog een schip die kant op sturen. Bijvoorbeeld na een natuurramp. Daarnaast heeft de marine permanent het ondersteuningsschip Zr.Ms. Pelikaan in het Caribisch gebied. Dit vaartuig is echter niet geschikt voor patrouillewerk.

Er wordt rekening mee gehouden dat ’de Groningen’ na de reparatiewerkzaamheden weer snel terugkeert in de Cariben. Onduidelijk is hoe snel het technisch malheur kan worden opgelost.

Lees ook: Problemen met Zr.Ms. Groningen doen de discussie weer oplaaien om patrouilleschepen in te ruilen voor fregatten

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.