Had Mounir el Hamdaoui nou maar die gouden tip in Den Helder opgevolgd | AZ-column Brian Wijker

Mounir el Hamdaoui (midden) viert met Joris van Overeem en Vincent Janssen (18) een doelpunt in de wedstrijd tegen Heerenveen in november 2015.
© Foto ANP

De column van AZ-kenner Brian Wijker, een vast onderdeel van de AZ-podcast van het Noordhollands Dagblad, gaat deze week over Mounir el Hamdaoui, de spits van het kampioenselftal van 2009.

De zon schijnt op het complex van amateurvereniging FC Den Helder. Het is juli 2011 en Jong Ajax speelt een oefenwedstrijd tegen Roda JC. Na afloop stormen alle handtekeningenjagers op één man af: Mounir El Hamdaoui. Na zijn ruzie met Ajax-coach Frank de Boer is hij veroordeeld tot het beloftenteam van de Amsterdamse club.

Ik ben op dat moment vijftien jaar en besluit me in de rij te voegen. Niet voor een handtekening, want daar ben ik niet zo van. Nee, gewoon om El Hamdaoui te zeggen dat-ie beter terug kon keren naar AZ. Mijn opmerking zorgde voor de nodige hilariteit bij de spelers van Roda JC, die naast de oud-topscorer van AZ zaten. El Hamdaoui glimlachte en zei: ’Dat komt goed, jongen.’

Ik dacht op dat moment dat-ie uit zijn nek kletste, maar het gebeurde toch echt: vierenhalf jaar later keerde El Hamdaoui terug op Alkmaarse bodem. Tot op de dag van vandaag ben ik ervan overtuigd dat dit natuurlijk door het advies van dat vijftienjarige knulletje kwam.

Kwaliteiten

Na niet al te succesvolle avonturen bij Fiorentina en Malaga meldde El Hamdaoui zich in het najaar van 2015 op het trainingsveld van AZ. Hij wist coach John van den Brom ervan te overtuigen nog steeds over exceptionele kwaliteiten te beschikken. AZ bevond zich op dat moment in de middenmoot en had met Vincent Janssen een spits gehaald die nog niet zo goed wist wat scoren was. Voor El Hamdaoui dé kans om zich weer te laten zien.

De komst van de Marokkaan werd groots aangekondigd. Tijdens een persconferentie vertelde El Hamdaoui dat hij zich nog te jong voelde om naar ’de zandbak’ te gaan. Want Qatar of Saoedi-Arabië, dat kon later ook nog wel.

’Schatje mag ik je foto’

Het duurde niet lang voordat de spits zijn eerste treffer sinds zijn terugkeer zou maken. In het thuisduel tegen Heerenveen, in november, omspeelde El Hamdaoui doelman Erwin Mulder en schoot hij vanuit een extreem lastige hoek binnen. Een typische El Hamdaoui-goal. Het ’Schatje mag ik je foto’ van de Gebroeders Ko galmde weer ouderwets uit de speakers. Zoals dat in het kampioensjaar 2009 zo vaak het geval was.

Beduveld

Maar dat was het ook meteen. Want El Hamdaoui zou niet meer scoren en in januari vertrok hij alsnog naar de zandbak. AZ voelde zich toch wel een beetje beduveld. Toen de spits zich twee jaar later weer in Alkmaar meldde of-ie kon meetrainen, was directeur Max Huiberts direct duidelijk. Dit keer zou El Hamdaoui geen contract krijgen.

Later speelde hij nog kort voor FC Twente en keerde hij terug bij zijn oude club Excelsior. Tegenwoordig balt El Hamdaoui bij de amateurs van DHSC Utrecht. Hij had achteraf gezien veel meer uit zijn loopbaan kunnen halen. Wie weet hoe het zou zijn gelopen als hij mijn advies een paar jaar eerder had opgevolgd.

De volledige AZ-podcast van het Noordhollands Dagblad is hier te luisteren: aflevering 22, dinsdag 12 januari 2021

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen