Hoorn verhaalt kosten ’misplaatste’ actie tegen JP Coen op daders

Voor de sokkel van JP Coen kwam ook een tekst.© Foto GLOCALmedia

Eric Molenaar
Hoorn

Burgemeester Jan Nieuwenburg van Hoorn noemt de actie waarbij zondagavond kreten als ’Weg met JP Coen’ in de Hoornse binnenstad op het plaveisel zijn aangebracht ’misplaatst’.

,,Nederland is een vrij land, met een plek voor ieders mening. Het bekladden of vernielen van zaken die niet van jou zijn is niet de manier om die mening te verkondigen’’, stelde Nieuwenburg in een verklaring die de gemeente maandagmiddag uitgaf. ,,De actie is ook misplaatst in het licht van het eerder aangekondigde stadsgesprek, dat nog gevoerd moet worden. De partijen die deze actie opeisen zijn juist betrokken bij de voorbereidingen van dit gesprek. Dit soort acties frustreert het zorgvuldige proces om een goed en open stadsgesprek te kunnen voeren, waarbij niet alleen het geven van een mening, maar ook het luisteren naar andere meningen belangrijk is.’’

De teksten zijn maandagochtend direct verwijderd. Ze waren aangebracht met niet-permanente verf, dus waren redelijk eenvoudig te verwijderen, aldus een woordvoerster. ,,Zoals gebruikelijk in dit soort gevallen doen we aangifte en worden de kosten van twee- tot driehonderd euro verhaald op de daders.’’

In een verklaring op Instagram dankte de groep Buildingthebaileo, een van de organisatoren van de demonstratie tegen JP Coen in Hoorn in juni vorig jaar, ’de strijders die het lef hebben gehad dit uit te voeren’.

De groep liet weten dat zij zal blijven strijden voor de verplaatsing van het beeld van de VOC-gouverneur, ’de slachter van Banda’, van de Roode Steen naar een museum. Het beeld wordt gezien als een eerbetoon en als verheerlijking van het Nederlandse koloniale verleden.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen