Archeoloog Maaike speurt naar verhalen over wijk Reigersborg in Hoogkarspel

Maaike Honshorst op de plek waar Reigersborg Zuid V moet komen: Ooit hebben hier ook mensen gewerkt, of er zijn familieherinneringen.”
© Foto Mediahuis/Martin Menger
Hoogkarspel

Maaike Honshorst is als student archeologie in Hoogkarspel op zoek naar verhalen. Niet naar spullen uit de bronstijd, zoals haar collega’s eerder hebben gedaan op de plek waar nu huizen komen: Maaike wil de herinneringen van de huidige Hoogkarspelers hebben.

Zij is voor haar studie bezig met een diepe-kaart van de wijk Reigersborg-Zuid V. In opdracht van ArcheoProjecten en in samenwerking met de stichting Historisch Hoogkarspel-Westwoud probeert Maaike die verbinding te maken tussen dit landschap en de recente bewoners.

Familieherinneringen

,,Ik wil vooral de meer menselijke kant van dit gebied tussen de spoorlijn en de Streekweg weten”, vertelt ze. ,,Ooit hebben hier ook mensen gewerkt, hebben ze hier ervaringen opgedaan of zijn er familieherinneringen. Dat zijn ook onderdelen die volgens de nieuwe inzichten bij deze plek horen. Straks staat hier een woonwijk. Daarom probeer ik dit nu nog te achterhalen.”

De herinneringen die de studente zoekt, variëren van verhalen tot kiekjes uit een familie-album. ,,Denk aan anekdotes, tekeningen, herinneringen, ervaringen, gevoelens, emoties: alles wat de mensen bij deze plek nog hebben.”

Daarom gaat ze gewapend met de gegevens van archeologen en de historische vereniging op pad langs adressen in Hoogkarspel. Zo’n collectie ervaringen heet een ‘diepe-kaart en is een welkome aanvulling op de gegevens die de archeologen vorig jaar al hebben blootgelegd over de bewoning tijdens de Bronstijd.

Meer weten? Maaike is bereikbaar via (06) 23567082 of via de mail: maaikehonshorst@gmail.com

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen