Janneke Methorst stadsdichter Beverwijk 2021

Cultuurwethouder Brigitte van den Berg verrast Janneke Methorst met het goede nieuws.© Foto Heleen Vink

Mitzie Meijerhof
Beverwijk

Janneke Methorst is vlak voor de jaarwisseling verkozen tot stadsdichter van Beverwijk voor het jaar 2021. Het was een nek-aan-nekrace met aanstormend talent Doris Schyns.

Sinds 2002 heeft Beverwijk een stadsdichter. Al eerder werd Janneke Methorst door de jury van Stichting Kunst en Cultuur Beverwijk verkozen tot stadsdichter. Zij gaf in het jaar 2018 ook al haar kijk op Beverwijk.

Voor Nick Kolder, stadsdichter 2020 en jurylid, zit de ambtstermijn erop. ,,Janneke stuurde drie gedichten in. In het gedicht ’Elke dag’ zit het stukje kritiek dat we allemaal meenemen of negeren in de dag. De dingen die ratelen in je hoofd op de fiets, wat er fijn is, en wat zich soms opeens voordoet als bijzonder. Methorst geeft de lezer ruimte om ook een eigen gevoel bij haar gedichten te krijgen’’, aldus het jurylid.

Klas

Cultuurwethouder van Beverwijk Brigitte van den Berg verraste de nieuwe stadsdichter op de valreep van 2020 met haar overwinning. De dichter, die in het dagelijks leven voor de klas staat, stond net oliebollen te bakken. Maar ze nam met veel plezier de bloemen in ontvangst.

Doris Schyns gooide eerder hoge ogen in de wedstrijd voor e-verzen en een liedjesvertaalwedstrijd. De jury was onder de indruk van het dichtwerk dat zij instuurde. ,,Ze heeft de actualiteit goed vertaald naar de Beverwijkse beleving. Licht maatschappijkritisch. Ze laat op een originele manier de veelzijdigheid van Beverwijk zien.’’

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen