Meer dan 100 Eemlandse boeren maken op versierde tractoren lichttour langs vijf verzorgingshuizen; ’Ouderen en zorgpersoneel een hart onder de riem steken’

Meer dan honderd Eemlandse boeren reden mee in de optocht.© Foto Caspar Huurdeman

Joyce Huibers
Soest/Baarn

,,We voeren wel eens actie, maar we doen ook leuke dingen’’, zegt boer Pieter Kuijer uit Soest, terwijl hij om de paar seconden de toeter op zijn tractor laat schallen. Kuijer is zaterdagavond een van de 110 boeren die meerijdt in een verlichte optocht langs vijf verzorgingshuizen in Eemland.

,,We willen de ouderen en het zorgpersoneel een hard onder de riem steken en letterlijk wat licht brengen in deze zware tijden”, aldus Kuijer. De optocht begint bij Zorg- en Wooncentrum De Haven in het door corona flink getroffen Bunschoten-Spakenburg. ,,Bij alle vijf de tehuizen brengen we producten uit de streek zoals eieren, aardappels en kaas, maar ook een zwart-witte kunstkoe van een meter hoog.”

(Tekst gaat door onder de foto)

De tractor van Pieter Kuijer.© Foto Caspar Huurdeman

Na het vissersdorp, Hooglanderveen en Amersfoort is het de beurt aan Soest en Baarn. Hier worden respectievelijk de zorgcentra Molenschot en Santvoorde met een bezoekje vereerd. Kuijer rijdt in zijn eigen dorp voorop. Op zijn voorlader een groot bord met in lampjes het jaartal 2021 uitgebeeld. Achter zijn tractor een aanhanger met de Eemlandse producten. ,,Het zijn prachtige creaties geworden die tractoren en de reacties van het publiek zijn overweldigend. We hebben deze lichtstoet bewust pas vanmiddag bekend gemaakt om een te grote volksoploop te voorkomen.”

(Tekst gaat door onder de foto)

De verzorgingshuizen kregen onder andere kaas, aardappels en een kunstkoe.© Foto Caspar Huurdeman

De tocht wordt afgesloten met een rondje door Eemnes. ,,We rijden daar door een bepaalde wijk waar ook diverse ouderen wonen. Het wordt geen vroegertje inderdaad. Denk dat we wel tot een uurtje of elf aan het rijden zijn.” Toet toet!

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen