Leegloop bij IJsselmeervogels duurt voort: ’kind van de Westmaat’ Maikel de Harder kondigt afscheid aan

Maikel de Harder viert een van zijn 65 treffers in het shirt van IJsselmeervogels.© Archieffoto

Robert Toret
Bunschoten-Spakenburg

Maikel de Harder is bezig aan zijn laatste maanden als speler van de hoofdmacht van IJsselmeervogels. Het kind van de club, dat zondag dertig kaarsjes uitblaast, wil meer tijd vrijmaken voor zijn gezin en heeft daarom besloten zijn kicksen na het lopende, maar vanwege corona al enige tijd stilliggende seizoen aan de wilgen te hangen.

De Harder zette als klein jochie zijn eerste stapjes op een voetbalveld aan de rode zijde van de Westmaat. Zijn talent was onmiskenbaar en al snel werd hij gescout door Ajax. Daar speelde hij in een lichting met onder meer Daley Blind, Sergio Padt en Marco Vejinovic. Na drie jaar in Amsterdam keerde De Harder even terug in Spakenburg, om het seizoen erop de overstap naar FC Utrecht te maken. Een vervelende enkelblessure stond een doorbraak echter in de weg en in de zomer van 2009 viel de toen 18-jarige middenvelder opnieuw in vertrouwde de armen van zijn eerste liefde.

In zijn eerste seizoen in de hoofdmacht van de Rooien werd De Harder met IJsselmeervogels meteen landskampioen bij de amateurs. Het jaar erop werd dat kunststukje - na de introductie van de topklasse - geëvenaard. Tevens won De Harder met Vogels de supercup (2010), tweemaal de districtsbeker (2014 en 2015) en de landelijke KNVB-beker voor amateurs (2015). Daarnaast werd hij in 2010 en 2015 door de supporters verkozen tot speler van het jaar, en ontving hij de daarbij behorende ’Vak Midden-Noord’-bokaal. ,,Ik kwam als jonge jongen weer terug bij de club en was vanaf dat moment eigenlijk gelijk verpest: want we wonnen gelijk alles wat er te winnen viel, terwijl ik op dat moment nog zo jong was”, laat De Harder op de website van de club optekenen.

Ondanks de successen was het huwelijk tussen De Harder en IJsselmeervogels niet altijd even gelukkig. In de winterstop van het seizoen 2016-2017 was er zelfs even sprake van dat de onder toenmalig trainer Sandor van der Heide op een zijspoor belande creatieveling naar buurman en aartsrivaal Spakenburg zou verkassen. De technische commissie van IJsselmeervogels stak daar echter een stokje voor en uiteindelijk werd De Harder voor een half jaar verhuurd aan het Veenendaalse DOVO, waarmee hij promotie naar de derde divisie afdwong. Vervolgens verkaste de geboren Spakenburger naar Eemdijk, waarmee hij in 2018 kampioen van de hoofdklasse werd.

In de zomer van dat jaar keerde De Harder - na anderhalf jaar afwezigheid - voor de derde maal terug bij IJsselmeervogels. Hoewel hij met de ploeg geen prijzen meer wist te pakken, ontving hij in het seizoen van zijn rentree wel meteen weer de Speler van het jaar-award, dit keer vanuit de club. Inmiddels heeft De Harder 308 wedstrijden in het eerste van de Rooien achter zijn naam staan, waarin hij 65 keer scoorde en ook nog eens 77 assists gaf. Heel veel verder oplopen zullen die tellers niet meer, vermoedt ook de aanvallende middenvelder zelf. ,,Ik geloof eerlijk gezegd niet dat we het komende halfjaar alweer gaan voetballen’’, vervolgt De Harder op het digitale thuis van IJsselmeervogels. ,,We trainen nu op anderhalve meter in groepjes, dus voordat we weer wedstrijden kunnen gaan spelen zijn we alweer een tijd verder. En ook de cijfers laten nog weinig verbetering zien. Raar om met zo’n seizoen je loopbaan af te sluiten, maar het is mooi geweest. Mooie jaren en heel veel mooie herinneringen om op terug te kijken.”

Het naderende afscheid van De Harder staat niet op zich. Eerder werd al bekend dat ook Sanny Monteiro, Robbert Olijfveld, Huib Oversloot, Mike van de Ban, Ahmed el Azzouti, Frenkie Overmars en Arwin van Soest aan hun laatste maanden op de Westmaat bezig zijn. Daar tegenover staan verlengde contracten van Philippe van Arnhem, Marciano van Leijenhorst, Mike van de Laar, Mitch Willems, Stef Brummel. Adil Haian en Christos Ibrahim en de komst van aanwinsten Jesse Wielinga (SteDoCo), Daniel van Son en Khalid Tadmine (beiden Koninklijke HFC). Ook trainer Berry Smit en zijn rechterhand Ton Cornelissen blijven nog minimaal een jaar langer aan de tweededivisionist verbonden.

Meer nieuws uit Sport Gooi

Meest gelezen