Twintigjarige Stan Zoetebier stopt als doelman en gaat verder als vrachtwagenchauffeur: ’Het vlammetje is gedoofd’

Stan Zoetebier: ,,De stap van de profs van FC Volendam naar de amateurd van Purmersteijn viel me gewoon zwaar.’’

Jan Koning
Edam

Stan Zoetebier leek tot vorig jaar een mooie carrière als keeper tegemoet te gaan. Maar op twintigjarige leeftijd zet hij een punt achter deze loopbaan. Hij stort zich op zijn andere passie, hij wordt vrachtwagenchauffeur.

,,Het vlammetje is gedoofd, laat Stan Zoetebier weten. De doelman zet per direct een punt achter zijn carrière als doelman. ,,De stap van de profs van FC Volendam naar de amateurd van Purmersteijn viel me gewoon zwaar. Ook het niveauverschil was heel groot. Er ontstond wat onenigheid, afspraken werden niet nagekomen en hierdoor verdween het plezier in het keepen. Ik ging met tegenzin naar training toe en moest me telkens opladen om alsnog te gaan.”

Vrachtwagenchauffeur

Naast zijn passie voor keepen, dat tot voor kort altijd op nummer één stond, heeft Zoetebier nog een passie. ,,Vrachtwagens. Ik ben zelf vrachtwagenchauffeur en vind het fantastisch om te rijden. Ik heb mijn cv opgestuurd naar Kees Koopman in Opmeer en ik mocht op gesprek komen. Na het gesprek gaf Kees aan dat hij me zeker in dienst wilde nemen, maar dan moest ik wel telkens een week van huis. Dus op maandag weg en vrijdag weer terug. Daar moest ik even over nadenken, zeker omdat ik nog met het voetballen zat. Ik heb er zeker een paar dagen over nagedacht – heb het ook met mijn ouders overlegd – maar uiteindelijk de knoop doorgehakt.”

De handschoenen worden overigens niet opgeborgen. ,,Omdat ik een hele week van huis ben, is er geen mogelijkheid om te trainen. Daarom is wedstrijden keepen simpelweg geen optie. Maar ik heb besloten om naast het rijden op de vrachtwagen een eigen keepersacademie op te starten. Dave Huisman van Voetbalacademie Noord-Holland kreeg regelmatig een aanmelding van een keeper en zocht iemand om de keeperstraingen te verzorgen en via mijn oom Edwin Zoetebier kwam hij bij mij terecht.”

Keepersschool

Vanaf 7 februari verzorgt Zoetebier onder de naam Keepersacademie Noord-Holland de keeperstrainingen voor Voetbalacademy Noord-Holland. ,,Ik heb de jeugdopleiding van FC Volendam doorlopen en veel ervaring opgedaan. Verder kan ik terugvallen op ondersteuning van Edwin en Theo Zwarthoed, beiden oud-profs. Daar heb ik op het gebied van training geven ontzettend veel van geleerd.”

De trainingen zullen worden gegeven op de zondagmorgen op de velden in Purmerend. ,,Ik begin klein met twaalf keepers. Dit omdat het voor mij ook allemaal nieuw is. Na de zomerstop kunnen we wellicht uitbreiden en er nog een aantal keepers aan toevoegen. De trainingen zullen dan verplaatsen naar de vrijdagavond. Met het rijden op de vrachtwagen aan de ene kant en de academie aan de andere kant blijft er weinig tijd over, maar dit is waar ik nu voor kies. Wat de toekomst zal brengen, weet je natuurlijk nooit.”

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen