Scholen weer open is ’spelen met vuur’, zegt Red Team

Ivo Laan
Amsterdam

De schoolgebouwen weer openen op 18 januari is ’spelen met vuur’. Althans dat stelt het Red Team, een groep onafhankelijke wetenschappers, in een ongevraagd advies over de coronabestrijding van het kabinet.

De nieuwe mutaties van het coronavirus in Groot-Brittanië en Zuid-Afrika baart het Red Team grote zorgen. Die mutaties zijn inmiddels ook in Nederland opgedoken. Ze zijn naar alle waarschijnlijkheid besmettelijker dan de heersende variant van het virus en jongeren zijn er bevattelijker voor. De scholen zijn nog dicht tot 18 januari en het kabinet bekijkt zelfs op verzoek van de Tweede Kamer of de scholen al een week eerder open zouden kunnen.

Daar is het Red Team het niet mee eens. Als kinderen weer naar school gaan, kan het coronavirus zich daar ongecontroleerd verspreiden. ,,Dat zou gelijk staan aan spelen met vuur, een vuur dat niet alleen voor Nederland een gevaar oplevert, maar wereldwijde consequenties kan hebben”, aldus het Red Team. Jongeren gelden over het algemeen als een groep met weinig coronarisico’s, maar zij kunnen anderen wel besmetten. „Kinderen en jongeren leven niet in isolatie van de oudere generaties. Zij leven ook samen in huishoudens met ouders die potentieel een kwetsbare gezondheid hebben en/of mantelzorger zijn voor hún ouders.”

Vooral de ’Zuid-Afrikaanse variant’ maakt jongeren mogelijk ernstiger ziek dan de eerdere versies. Bovendien is het niet duidelijk of de ontwikkelde coronavaccins wel bescherming bieden tegen die variant.

De scholen zijn afgelopen schooljaar eerst nog ontzien omdat alles op alles werd gezet om leerachterstanden te voorkomen. Het Red Team stelt dat niet alleen naar de cognitieve ontwikkeling moet worden gekeken maar naar het totale welzijn van kinderen.

Het Red Team wijst er op dat juist achterstandsleerlingen de dupe kunnen zijn als de scholen open gaan en er zo veel besmettingen plaatsvinden. Bij allochtone achterstandsleerlingen wonen soms grootouders in hetzelfde huishouden die daardoor extra risico lopen. Het Red Team stelt dat het kabinet ook eerst het onderzoek moet afwachten naar een basisschool bij Rotterdam waar veertig coronabesmettingen zijn geconstateerd. Bij vijf personen is een link aangetroffen met de Britse coronavariant. Ook is een jonge leerkracht (38) van deze school overleden terwijl ze coronapatiënt was.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen