’Het is heel tof om een ander te laten shinen.’ Birgit Ente helpt jongeren bij de verwezenlijking van hun plannen

Birgit Ente: ,,Het gaat er mij niet om dat ik in het middelpunt sta.’’

Birgit Ente: ,,Het gaat er mij niet om dat ik in het middelpunt sta.’’© Foto United Photos

Arthur de Mijttenaere
Haarlem

Banklammen, de SuperHero Kidsrun, een streamingsconcert vanaf een toren van de Kathedrale Basiliek en Gappie Tappie zijn nog maar vier initiatieven van Birgit Ente in het afgelopen coronajaar. Zij gaf de horeca een steuntje in de rug en liet kinderen sporten - ondanks alle opgelegde beperkingen.

In het kantoortje van Stichting Stad hangt een prikbord met krantenartikelen van het afgelopen jaar: over het Banklammen voor de horeca, de Gappie Tappie-actie en de SuperHero Kidsrun. Als Birgit Ente ergens energie insteekt, is de kans heel groot dat het van de grond komt.

Birgit is een initiatiefnemer en zij voelt zich als een vis in het water bij de Stichting Stad, die Haarlem overspoelt met initiatieven van jongeren om het leven wat vrolijker te maken. Het coronajaar heeft haar niet geremd, maar juist gestimuleerd te helpen bij deze wilde en gekke plannen.

Eet met je Date

De Haarlemse maakt haar ideeën, die bij anderen vaak niet verder komen dan het café, concreet. Als zij buiten haar werk met een vriendin op een terras zit, bedenken ze een plannetje om singles met elkaar in contact te brengen. Even later is het evenement ’Eet met je Date’ en het feest ’Double Single’ geboren waar 150 jonge mannen en vrouwen elkaar ontmoeten.

De ideeën borrelen op en krijgen brainstormend met haar collega of met de stagiaires en projectjongeren bij Stichting Stad steeds vastere vorm. Voorbeeld? Zo had Sam Lochs het idee om een blote voetenbar te beginnen en haar initiatief Bar Barefoot kwam van de grond. In het coronajaar was een vervolg lastig, maar Sam heeft nu wel haar netwerk enorm uitgebreid.

Een ander voorbeeld: Mohammed El Mesbahe wil in Schalkwijk meidenclub Las Mujeres (De Vrouwen) oprichten die zich bezighoudt met voetbaltrainingen in combinatie met thema-avonden. De meiden (vanaf 14 jaar) sporten gezamenlijk, voeren discussies en sluiten vriendschappen. Birgit trekt samen met Mo op om de meidenclub van de grond te tillen.

Haar slagvaardigheid heeft wellicht te maken met haar verleden als judoka. In 2016 stopte ze met topsport, maar als Olympische judoka schopte zij het op dit toernooi der toernooien tot de achtste finales.

Zijn er overeenkomsten tussen haar werk en haar topsporttijd als judoka? Nee, zegt ze stellig. ,,Topsport is met niets te vergelijken, dan zoek je altijd het randje op. In het judo draait het om vijf minuten, waarin alle kracht, behendigheid, slimheid en snelheid kunnen worden gebruikt om iemand te werpen. Het is actie-reactie, en dat op gevoel.’’

Het randje opzoeken heeft ze onbewust misschien ook in haar baan. ,,Want ik sta altijd aan. Maar dat hoeft niet, zeggen ze ook weleens tegen mij.’’ Bovendien, zegt de tengere Birgit lachend als ze met haar armen schudt, ,,ik ben de meeste spieren kwijt.

Maar haar doorzettingsvermogen uit de topsport gebruikt ze ook voor haar werk, hoewel haar huisgenoot haar soms afremt. ,,Als iemand probeert het uiterste uit zichzelf te halen, dan wil ik ook tot het gaatje gaan.’’

De initiatiefnemers van Gappie Tappie met uiterst rechts Birgit Ente.

De initiatiefnemers van Gappie Tappie met uiterst rechts Birgit Ente.© Archieffoto United Photos/Paul Vreeker

Zo ging het met de eerste actie het Banklammen, dat in plaats van de gewone lammetjesdag kwam waarop het lentebier wordt geproefd. ,,We hadden het over lammetjesdag en ik dacht: het kan ook anders.’’ Samen met de stagiaires Sem de Vlieger en Jippe Martens bedacht zij toen het Banklammen: de online kroegentocht voor thuisblijvers.. ,,Er zijn duizend pakketten verkocht en we hebben acht cafés aan 2750 euro geholpen.’’

Bevrijdingsdag

Op Bevrijdingsdag 5 mei maakte zij het mogelijk dat dj Eva Adamidis een streamingsconcert gaf vanuit de Bavo Kathedraal. Een alternatief voor het Bevrijdingspopfestival dat de stad normaal op deze feestdag kleurt. ,,Op een unieke locatie gaven we iets terug aan Haarlem. Vele duizenden mensen luisterden naar dat concert vanaf de toren van deze kerk.’’

Voor de SuperHero Kidsrun was het ook zoeken naar een plek. Voetbalveld Olympia viel af want toen mocht er nog worden gevoetbald. De atletiekbaan kwam in beeld en 325 kinderen kwamen er op af om te sporten waardoor ook hun ouders een mooie dag beleefden.

Praat met Birgit en de ideeën stuiven om je heen. Want dan heeft ze weer over Bilal el Razouki die ze helpt om een obstakel-run te organiseren. ,,Als mensen kleine stapjes maken, kan ik ze vooruit helpen. Ik denk al snel in oplossingen.’’

Birgit weet dat ondernemer zijn in haar zit. Niet om geld te verdienen, maar in de zin van het bedenken van ideeën met maatschappelijk impact. ,,Ik ben daarom blij met de nominatie, omdat Stichting Stad meer bekendheid krijgt. Het gaat er mij niet om dat ik in het middelpunt sta. Het is heel tof als je deze dingen kunt doen. Wat is er mooier dan een ander te laten shinen?”

Stemmen kan ook hier.

Paspoort

Birgit Ente is 32 jaar, werkt bij Stichting Stad en woont met twee huisgenotes in de binnenstad van Haarlem. Voorheen werkte zij in de sportmarketing, bij de gemeente Amsterdam, maakte een wereldreis en was Olympisch judoka (tot 2016).

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen