Kerken West-Friesland schrappen uit voorzorg de drukbezochte nachtmis

Bij de vorige lockdown zorgden Gerard en Ria Kok in de Laurentiuskerk in Hoogkarspel er ook voor dat regelmatig de kerkklokken als troost werden geluid. Dat gebeurt deze kerst weer op veel plaatsen in de regio.

Bij de vorige lockdown zorgden Gerard en Ria Kok in de Laurentiuskerk in Hoogkarspel er ook voor dat regelmatig de kerkklokken als troost werden geluid. Dat gebeurt deze kerst weer op veel plaatsen in de regio.© Foto Mediahuis

Martin Menger
Hoorn

De kerstviering zal voor de kerken in West-Friesland dit jaar een ander, uniek karakter krijgen. Bijeenkomsten zijn vanwege corona niet gewenst, dus wordt er gezocht naar alternatieven. De steevast drukbezochte diensten op Kerstavond gaan nu niet door.

Waar de bijbehorende versieringen en de kerststallen al in menig kerk waren aangebracht, verandert de lockdown sinds deze week alle plannen. Het belangrijkste is dat op de traditionele kerstavond van donderdag 24 december de kerken gesloten zullen blijven. Dat is in ieder geval deze week afgesproken binnen onder meer de samenwerkende parochies van Enkhuizen, Stede Broec, Hoogkarspel en Venhuizen.

Reden is dat de parochiebesturen bang zijn dat het ondanks alle maatregelen toch te druk zal worden. Het alternatief voor de Kerstavond is dat vieringen die eerder zijn opgenomen, nu alsnog via de websites van de kerken worden uitgezonden. Donderdagavond en op oudejaarsavond zullen de klokken van de katholieke en de PKN-kerken in dit deel van West-Friesland wel speciaal worden geluid, als geluid van troost en herkenning, vanaf 21.30 uur.

De tijdstippen zijn aangegeven op de website van deze kerken, www.parochieswestfrieslandzo.nl

YouTube

Ook in Hoorn gaan bij de Mattheüsparochie de gebruikelijke kerstvieringen in de vier eigen locaties niet door. Er wordt donderdagavond slechts één eucharistieviering gevierd om 19.00 uur in de Koepelkerk; deze viering zal zonder kerkgangers zijn en live worden uitgezonden via het Youtube-kanaal van de parochie.

In Medemblik is eveneens de nachtmis in de Martinusparochie geschrapt. Hier is besloten dat alle missen via de website www.martinuskerkmedemblik.nl zullen worden uitgezonden. Donderdagavond begint de digitale nachtmis om 21.30 uur.

Kerststalletjes

De Medemblikker parochie heeft wel besloten dat de kerk vrijdag in het begin van de middag is geopend, maar dan om de bezoekers - op gepaste afstand van elkaar - de expositie van kerststalletjes van verzamelaar Ad de Wit te laten zien. Het gebruikelijke ’kindjewiegen’ is ook hier geschrapt.

De Protestantse kerk in Wognum heeft eveneens besloten de diensten vanaf zondag 20 december tot en met 17 januari online uit te zenden. De gebruikelijke kerstavonddienst die in Benningbroek zou worden gehouden, vervalt hiermee. Zie ook www.protgemwognumbsn.nl

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen