Minder plastic vuurwerk in de winkels door knetterbal-actie van Zwerfinator en Plastic Soup Surfer

Dirk Groot en Merijn Tinga vinden overal knetterballen.© foto zwerfinator

Merlin Mulder
Purmerend

Vuurwerk met plastic, zoals de populaire knetterballen, is dit jaar bij veel minder winkels verkrijgbaar. Dit komt door de actie van ’Zwerfinator’ Dirk Groot en ’Plastic Soup Surfer’ Merijn Tinga.

Het gaat om F1-vuurwerk. Dat mag het hele jaar door verkocht worden aan iedereen boven de twaalf jaar. Behalve knetterballen, vallen sterretjes, knalerwten en vuurtollen binnen deze categorie. Dit lichte vuurwerk mag ondanks het verbod dit jaar wel afgestoken worden.

Veel van dit vuurwerk bevat plastic en komt in de natuur terecht. Tinga en Groot startten daarom vorig jaar ’operatie knetterbal’. De Leidenaar en Purmerender brachten het afval in kaart en spraken onder meer politieke partijen aan. Ook is met vuurwerkverkopers gesproken.

Dit jaar verkopen ketens als Big Bazar en Action geen vuurwerk met plastic erin meer. Ook zijn er eIntratuin-filialen die alleen plasticvrij vuurwerk verkopen. Een Intratuin in Heerhugowaard is zelfs helemaal gestopt met de vuurwerkverkoop.

Dirk Groot is heel blij dat er minder plastic vuurwerk verkrijgbaar is. Want dat betekent dat er ook minder vuurwerkafval in de natuur terechtkomt. ,,We spraken over dit probleem met meerdere winkelketens. We dachten dat het rechtszaken zouden worden. Maar ze begrepen het en willen zelf ook iets doen tegen plasticvervuiling, dus de actie is een succes.’’

De actievoerders zijn nog niet klaar. Ze proberen nu de wetgeving in Europa te veranderen, zodat plastic vuurwerk, confetti, nepsneeuw en andere plastic wegwerpproducten verboden worden. Ook zijn ze gestart met een actie tegen plastic om chocoladerepen zoals Mars.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.