Veel schade na explosie bij Poolse supermarkt in winkelcentrum Beverhof in Beverwijk [video] [update]

© Michel van Bergen

© Michel van Bergen

1 / 10
Internetredactie
Beverwijk

Een explosie heeft woensdagochtend veel schade aangericht bij een Poolse supermarkt in winkelcentrum Beverhof in Beverwijk. Er zijn geen gewonden gevallen.

In de nacht van maandag op dinsdag waren Poolse supermarkten in Aalsmeer en het Brabantse Heeswijk-Dinther al doelwit. De politiewoordvoerder zegt dat het zeer aannemelijk is dat er een verband is tussen de drie ontploffingen. Hier wordt nu onderzoek naar gedaan. De eigenaar van de supermarkt in Aalsmeer is ook de eigenaar van de zaak in Beverwijk.

Achtergevel

Rond 5.15 uur vond de explosie in Beverwijk plaats. De achtergevel van het pand ligt aan de openbare weg, het Slangenwegje, en is beschadigd. Gevelstenen van de gemetselde muur liggen op straat. De ingang van de winkel zit aan de binnenzijde van het winkelcentrum. Die is onbeschadigd. In de buurt zijn geen woningen, maar de explosie is wel gehoord.

’Hoorde het vanmorgen. Was geen vuurwerk, eerder een bom die ontplofte en dat was het ook’, laat een omwonende weten aan deze krant. 'Wij zaten rechtop in bed', meldt een andere buurtbewoner.

© Michel van Bergen

Instorting

De politie bekijkt momenteel of het veilig is het pand te onderzoeken. Er is geen instortingsgevaar. Er wordt nog gekeken of er bijvoorbeeld nog een tweede explosief is dat nog niet is ontploft. De explosieven opruimingsdienst van Defensie is al vanaf woensdagochtend aanwezig bij het pand voor nader onderzoek. Zij zoeken ook naar de restanten van de explosie. Het nabijgelegen winkelcentrum is gewoon bereikbaar: de explosie vond plaats aan de achterzijde van het pand. Het Slangenwegje is wel afgesloten voor het onderzoek van de autoriteiten. In sommige nabijgelegen winkel wordt er afval opgeruimd.

De weekmarkt die normaal in de buurt wordt gehouden, wordt een beetje verschoven, maar gaat gewoon door, aldus de woordvoerder.

Explosies

De explosies in Aalsmeer en Heeswijk-Dinther waren bij Poolse Biedronka-winkels. Dat is een concern van Nederlandse winkels die in handen zijn van Koerdische Irakezen. Hoewel de naam overeenkomt met de in Polen bekende supermarktketen Biedronka, hebben de Nederlandse filialen niets van doen met de Poolse keten.

Lees ook: ’Ik heb geen vijanden, misschien is het jaloezie’, zegt Mohamad Mahmoed over de explosie in zijn Poolse supermarkt in Aalsmeer

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen