John van den Brom begrijpt het ontslag van zijn oude assistent Arne Slot bij AZ. Hij pakte het zelf anders aan: ’Ik communiceerde wel naar de directie dat ik in gesprek was met FC Utrecht’

John van den Brom (r) als hoofdtrainer van AZ met zijn assistent Arne Slot.© VI Images

Jeroen Haarsma
Genk

John van den Brom, de voorganger van Arne Slot bij AZ, kan het ontslag van zijn oude assistent wel begrijpen.

Van den Brom zei dat in het Belgische tv-programma Extra Time, waar hij uitlegde waarom AZ niet verder wilde met Slot. „Ik weet hoe het bij AZ werkt. Tussen de directie en de coach wordt altijd veel besproken”, verwees Van den Brom naar de vertrouwensband die Slot aantastte door heimelijk met concurrent Feyenoord te praten.

Van den Brom begrijpt niet zo goed waarom Arne Slot niet open was over de gesprekken die hij voerde met de Rotterdammers. „Als hij had gezegd: ’Dit is er aan de hand, mijn contract loopt af en ik hou de focus op AZ’, dan was dit allemaal niet gebeurd”, aldus de hoofdtrainer van AZ tussen 2014 en 2019. In die periode werkte hij nauw samen met Slot, die sinds 2017 zijn assistent was. Na het vertrek van Van den Brom kwam Slot aan het roer bij AZ.

De huidige trainer van Racing Genk blikte in het tv-programma terug op zijn eigen vertrek bij AZ. „Ik communiceerde wel naar de directie dat ik in gesprek was met FC Utrecht.” Eind januari 2019 werd bekend dat Van den Brom in de zomer zou overstappen naar FC Utrecht. Opvallend detail: hij volgde daar Dick Advocaat op, net als Slot straks doet bij Feyenoord. Van den Brom maakte na de bekendmaking van zijn overstap naar Utrecht gewoon het seizoen af in Alkmaar.

Van den Brom voelde zondag mee met de nieuwe AZ-trainer Pascal Jansen, met wie hij ook nog samenwerkte in zijn Alkmaarse periode. „Tot overmaat van ramp speelde AZ een dramatische wedstrijd met twee rode kaarten en een thuisnederlaag. Terwijl AZ er juist ’goed in zat’ de laatste tijd. Maar ze hebben een tik gehad en daardoor verliezen ze die wedstrijd. Het is dan ook een extreme situatie.”

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen