Venezolanen kunnen parlement kiezen in omstreden stembusgang

ANP Producties | Bron: ANP

Venezolanen kunnen zondag een nieuw parlement van 277 zetels kiezen, maar de stembusgang wordt met achterdocht bekeken. Het autoritaire regime van president Nicolás Maduro heeft eerder al het parlement, de Nationale Assemblee, aan de kant geschoven toen de oppositie er het voortouw nam. Veel landen erkennen de door Maduro op een zijspoor gezette parlementsvoorzitter Juan Guaidó al twee jaar als wettig interimpresident van het land.

Vrijwel de hele oppositie boycot de verkiezingen, omdat ze er niet in gelooft dat ze eerlijk zijn. Een klein deel van de tegenstanders van Maduro probeert het onder de naam Tafel van Nationale Dialoog.

Venezolanen hebben een gebrek aan de meest elementaire zaken en het animo voor de verkiezingen is naar verluidt laag. De tweede man van de regeringspartij, de Verenigde Socialistische Partij (PSUV), Diosdado Cabello, heeft om kiezers te trekken gedreigd voedselhulp en andere steun te onthouden aan mensen die niet stemmen. "Wie niet stemt, eet niet", dreigde hij.

Het land van bijna 30 miljoen inwoners, de miljoenen die inmiddels zijn uitgeweken meegeteld, is rijk aan delfstoffen, maar is door jarenlang wanbeleid geruïneerd. Het ligt 27 kilometer van ons land vandaan (Aruba). Nederland erkent Juan Guaidó ook als de interimpresident.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.