Horeca klaar met gedwongen sluiting. Vijftig afdelingen dreigen niet meer, maar gaan écht half januari weer open

Ivo Laan
Amsterdam

Vijftig horeca-afdelingen hebben besloten om daadwerkelijk open te gaan op zondag 17 januari. Dat blijkt uit een verklaring van Koninklijke Horeca Nederland.

Vorige week lekte het voornemen al uit, maar nu zijn er vijftig lokale afdelingen die aankondigen dat ze de daad bij het woord gaan voegen door half januari de deuren weer openen, ongeacht hoe het gaat met de coronabesmettingen.

Dat de horeca gedwongen dicht is, maakt deze ondernemers ziedend. De woede richt zich vooral op het gebrek aan steun om het hoofd boven water te houden. ’Nu voldoende steunmaatregelen uit lijken te blijven, kan de horeca niet anders meer’, luidt de verklaring.

Vorige week lekte het voornemen al uit, maar nu zijn er meer dan vijftig lokale afdelingen die aankondigen dat ze de daad bij het woord voegen door half januari de deuren weer openen, ongeacht hoe het gaat met de coronabesmettingen. Dat de horeca gedwongen dicht is, maakt deze ondernemers ziedend. De woede richt zich vooral op het gebrek aan hulp om het hoofd boven water te houden.

’Nu voldoende steunmaatregelen uit lijken te blijven, kan de horeca niet anders meer’, luidt de verklaring. ,,Het water staat niet meer aan de lippen, maar het stroomt de mond in. We staan op het punt om keihard te verzuipen’’, zegt woordvoerder Johan de Vos van de actievoerende afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland.

(Tekst gaat door onder de graphic)

Voor 17 januari - en niet al december - is gekozen om te voorkomen dat de horeca de schuld krijgt van een eventuele groei in coronabesmettingen tijdens de feestdagen.

,,Iedereen heeft het afgelopen weekend de beelden gezien van veel te drukke winkelstraten gezien. En dan moeten de feestdagen er nog aan komen. Als wij in december opengaan, dan zullen eventueel oplopende cijfers daar ongetwijfeld aan worden toegeschreven. Dat willen we voorkomen. Want wij zijn ervan overtuigd dat onze branche niet het probleem is’’, legt De Vos uit. Maandenlang werken aan protocollen om veilig open te kunnen hebben tot niets geleid, vindt de horeca. Wel zijn de ondernemers vol lof over de gemeenten die de horeca wel op allerlei manieren steunen.

Als er geen steun komt of perspectief om weer open te mogen, dan gaat de helft van de horeca-ondernemers failliet, zo waarschuwen de actievoerende afdelingen. De steun die tot nu toe is uitgedeeld dekt de kosten niet voldoende. Het overleg met minister Hoekstra afgelopen week heeft daar geen oplossing voor geboden.

Met de actie willen de horeca-ondernemers de zorg niet in de wielen rijden. ,,Met onze protocollen staat de gezondheid van onze gasten en medewerkers op één. We steunen de zorg volop’’, zegt De Vos. De horeca vergelijkt zich met de winkels die wel open mogen blijven. De Vos: ,,Wij zijn ervan overtuigd dat we op basis van dezelfde- of zelfs betere- voorwaarden als winkels en openbare locaties kunnen werken.’’

Als de horeca-ondernemers opengaan bij een verbod, lopen ze wel het risico op forse boetes. Nu delen handhavers al bekeuringen uit als klanten een consumptie nuttigen onder een afdakje. Het kabinet heeft laten weten in gesprek te willen met de actievoerende horeca-ondernemers, aldus een woordvoerder. Ook over het steunpakket lopen nog gesprekken.

Een andere horecaclub roert zich ook. De Horeca-alliantie (10.000 horecaondernemers) heeft aangekondigd om maandag te protesteren op het Malieveld.

Op de lijst van deelnemende afdelingen die open willen, staan onder meer Leiden, Alkmaar, Schagen, Enkhuizen, Bollenstreek, Haarlemmermeer, Nieuwkoop en Kaag en Braassem, en heel Noord-Brabant.

Lees ook: Horeca op ramkoers met kabinet? Plan om op 17 januari deuren weer open te gooien. ’We houden het niet langer vol’Voor 17 januari - en niet al december - is gekozen om te voorkomen dat de horeca de schuld krijgt van een eventuele groei in coronabesmettingen tijdens de feestdagen.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen