Voedselbank Haarlemmermeer krijgt 5.000 liter soep, goed voor 20.000 porties

KSB-directeur Nico Gitz overhandigt symbolisch het eerste pak soep aan bedrijfsleider Hans Eijkemans van de Voedselbank.

KSB-directeur Nico Gitz overhandigt symbolisch het eerste pak soep aan bedrijfsleider Hans Eijkemans van de Voedselbank.© United Photos/Toussaint Kluiters

Bart Boele
Hoofddorp

Het Zwanenburgse bedrijf KSB (pompen en afsluiters) heeft 5.000 liter soep gedoneerd aan de Voedselbanken van Haarlemmermeer en Amsterdam. Dat is goed voor 20.000 kommen soep.

„Normaal gesproken gaan er aan het einde van het jaar kerstpakketten naar zakenrelaties, maar dat doen we dit jaar niet. We hebben gezocht naar een alternatief”, zegt directeur Nico Gitz.

Een van zijn medewerkers vond het spoor naar het bedrijf Soupalicious van Bloemendaler Mirco Aarts. Dave de Bruyne zag ook dat soep bovenaan het verlanglijstje van de voedselbanken staat. KSB hoopt met deze actie ook andere ondernemers op dit spoor te zetten.

Soupalicious haalt restanten op bij groentenverwerkende bedrijven als Vezet en Hessing en maakt daar soep van die wordt verkocht aan bedrijfsrestaurants van overheden en ondernemers. De soep wordt in Katwijk gemaakt met inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Voor elke liter verkochte soep wordt een liter aan voedselbanken weggegeven. „Die soep noemen we Souprise, omdat we zelf van tevoren niet weten wat we krijgen om soep van te maken”, aldus Aarts. „Bij KSB is het anders gelopen. Die hadden een budget voor het einde van het jaar beschikbaar en benaderde ons om daarvan soep aan voedselbanken te leveren.”

De 5.000 liter werd donderdag in Hoofddorp overhandigd aan de twee voedselbanken omdat er in Amsterdam wat ruimtenood is. Toch gaat het merendeel, 4.500 liter, naar de hoofdstad. „Sinds het begin van corona hebben wij veertig procent meer klanten en we verwachten nog eens vijftig procent voor het komende jaar”, vertelt Joep Wijffels uit Amsterdam. Ook in Haarlemmermeer is een flinke stijging te zien van het aantal mensen dat zonder werk of inkomsten is komen te zitten. Zelfstandigen of mensen met een nul-urencontract vooral.

Hoofddorps bedrijfsleider Hans Eijkemans lichtte voor de overhandiging de werkwijze van Voedselbank Haarlemmermeer toe. Het bedrijf in Hoofddorp ziet er zeer professioneel uit. Daarop vertelde Eijkmemans met nadruk dat zowel de nieuwe huisvesting als de fraaie inrichting allemaal zijn gekregen of voor een heel vriendelijke prijs op de kop zijn getikt.

Tijdens een rondleiding vertelde hij een KSB-delegatie dat er in Haarlemmermeer een groot draagvlak voor de voedselbank is bij zowel inwoners als ondernemers. ,,Een oproep op Faceboek om een inzamelactie te houden levert meteen resultaat op. Tachtig procent van de producten die wij binnenkrijgen, komt uit Haarlemmermeer. Een actie bij de Albert Heijn-vestigingen in Haarlemmermeer leverde meer dan duizend kratten voedsel op.’’ Die zijn nodig ook, omdat er honderden mensen op de voedselbank zijn aangewezen.

Afgelopen vrijdag ging HAP-wethouder Johan Rip van sociale zaken met raadslid Jeanette Koolmoes in de partijbestelbus op pad om eetwaren op te halen bij onder andere Dirk van den Broek in Zwanenburg en De Aardappelboer aan de Rijnlanderweg. Aan het einde van de dag zat de bus vol aardappelen (500 kilo), blikken vis en vlees, wasmiddel, shampoo, hygiëneverband en soep. Deze vrijdag biedt het Haarlemse bedrijf Reklon 400 porties soep van Soupalicious aan bij de Voedselbank Haarlem.

Hans Eijkemans dringt er op aan om niet alleen in december aan de voedselbank te denken. ,,We zijn net klaar met de cadeautjes voor sinterklaas en kijken nu vooruit naar de kerst, maar in januari en februari zijn er ook mensen van ons afhankelijk om geen honger te krijgen. We werken dan ook gewoon door ondanks de feestdagen, we kunnen de mensen niet laten zitten.’’

Bij KSB is die boodschap aangekomen. Voedselbank-voorzitter Hans de Bats is daar in januari te gast bij een ontmoeting van 35 ondernemers om te vertellen over het werk van de Voedselbank.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen