Dit zijn voor AZ de gevolgen van winnen, gelijkspelen of verliezen tegen Napoli

Trainer Arne Slot geeft instructies aan de spelers tijdens de training van woensdagavond.
© Foto ANP/Olaf Kraak
Alkmaar

Het is spannend in groep F van de Europa League. AZ, Napoli en Real Sociedad strijden om de twee bovenste plekken. Wat zijn voor AZ de gevolgen van winnen en verliezen tegen Napoli?

Hier de drie scenario’s voor AZ-Napoli op een rijtje, met de opmerking dat er bij deze uitleg vanuit wordt gegaan dat Real Sociedad donderdag de thuiswedstrijd tegen HNK Rijeka wint. Mocht de Spaanse club dat duel níet winnen, dan worden de kansen van AZ op een plek in de volgende ronde meteen een stuk groter.

1 AZ wint van Napoli

Als AZ wint van Napoli, heeft het de kansen op overwintering volledig in eigen hand. Een gelijkspel in de laatste wedstrijd, uit tegen HNK Rijeka, is dan voldoende om de volgende ronde te halen. Zelfs bij een nederlaag in dat duel zou AZ zich dan nog kunnen plaatsen, maar daarvoor is het dan wel afhankelijk van de uitslag van Napoli-Real Sociedad op diezelfde avond. Napoli mag dat duel dan niet winnen.

2 AZ-Napoli wordt een gelijkspel

Bij een gelijkspel heeft AZ nog een behoorlijke kans de volgende ronde te halen. Voorwaarde is dan wel dat het zelf zijn laatste wedstrijd wint. Als vervolgens Napoli-Real Sociedad volgende week eindigt in een overwinning voor een van die twee clubs, dan is AZ door naar de volgende ronde. Mocht AZ-Napoli in een gelijkspel eindigen en ook Napoli-Real Sociedad wordt volgende week een gelijkspel, dan eindigen AZ, Napoli en Real Sociedad alle drie op elf punten. Het aantal gemaakte doelpunten kan de doorslag geven. In dat geval is een 3-3 of 2-2 tegen Napoli gunstiger is dan een 0-0.

3 AZ verliest van Napoli

Bij een nederlaag tegen Napoli is AZ uitgeschakeld – als tenminste Real Sociedad daadwerkelijk vanavond wint van Rijeka. AZ kan dan sowieso Napoli op de laatste dag niet meer inhalen. Het zou nog wel naast Sociedad op tien punten kunnen komen, maar is dan alsnog uitgeschakeld vanwege het onderlinge resultaat tussen AZ en Real Sociedad.

AZ heeft bij een nederlaag tegen Napoli dus alleen nog een kansje als Real Sociedad vanavond punten verspeelt tegen Rijeka.

De stand in groep F:

Napoli 4-9 (5-2)

AZ 4-7 (5-2)

Real Sociedad 4-7 (2-1)

Rijeka 4-0 (2-9)

Programma donderdagavond: AZ-Napoli en Real Sociedad-Rijeka.

Programma volgende week: Rijeka-AZ en Napoli-Real Sociedad.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen