Loopgroep Zaanstreek doneert 2.500 euro aan Anna’s huis, centrum voor leven met kanker

Sylvia Dermout, voorzitter van Anna’s Huis, krijgt de cheque overhandigd van een lid van Loopgroep Zaanstreek.

Sylvia Dermout, voorzitter van Anna’s Huis, krijgt de cheque overhandigd van een lid van Loopgroep Zaanstreek.© Foto Wim Egas

Nina Rijnierse
Zaandam

Hardloopgroep Loopgroep Zaanstreek heeft 2.500 ingezameld en gedoneerd aan Anna’s huis, inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten. Penningmeester Peter Smit: „Fijn als we iets positiefs kunnen doen.”

Voorzitter van het inloophuis Sylvia Dermout is blij met het geld. „De huur van dit pand is 100.000 tot 150.000 euro per jaar. Normaal krijgen we 70 tot 80.000 euro van sponsorlopen, maar die gaan nu vanwege corona niet door. Maar ik wil benadrukken dat we niet zielig zijn, want we voelen ons enorm gesteund door alle bijdragen die we op dit moment krijgen uit de hele Zaanstreek. We zijn heel positief gestemd.”

Het inloophuis bevindt zich naast het Zaans Medisch Centrum. Het centrum biedt psychologische, psychosociale en fysieke ondersteuning aan mensen met kanker en hun naasten. Er zijn bijvoorbeeld gastvrouwen- en heren aanwezig voor een gesprek, een coach, en activiteiten zoals lotgenotenbijeenkomsten, lezingen en workshops als koken, yoga en wandelen. In 2019 ontving Anna’s huis 1500 cliënten. Er zijn 103 vrijwilligers actief.

Iets positiefs

Loopgroep Zaanstreek is opgericht in 2017. In drie jaar is de groep van 15 naar 90 leden gegroeid, vertelt penningmeester en trainer Peter Smit. „Het geld voor Anna’s huis hebben we ingezameld door de actie onder de aandacht van onze leden te brengen. Zij vertelden dat ook weer aan hun familieleden. Ook zijn we langs bedrijven in Krommenie gegaan. En zelf hebben we als club ook nog een bijdrage gedaan om er een mooi bedrag van te maken.”

Aan de loopgroep nemen mensen uit de hele Zaanstreek deel. Smit: „Op dinsdag en donderdag loopt de hardloopgroep vanuit buurtcentrum De Pelikaan in Krommenie. Op zaterdag vanuit het Agathepark in Krommenie. Vanwege corona splitsen we nu op in kleinere groepen van 4 mensen. We lopen verschillende routes, van Wormerveer tot Uitgeest, het beslaat de hele Zaanstreek. We horen vaak van mensen dat ze daardoor straatjes leren kennen die ze eerder nog niet kenden.”

Het is de eerste keer dat de loopgroep een actie als deze op touw heeft gezet. „Anna’s huis werd geopperd en daar zijn we toen voor gegaan. Er zijn zoveel nare dingen in de wereld, het is fijn als we eens iets positiefs kunnen doen.”

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen