Barbecuefeestje aan de Reiger in Hoorn : Otmarinho en Gino openen BBQ & Chill afhaalrestaurant

Met de klok mee vanaf rechtsboven: Otmarinho en Priyanthi bij de halve ’foodtruck’, Otmar bij zijn zelfgebouwde oven en medepitmaster Gilly Zaalman die een slijpschijf hanteert om de wandversiering naar binnen te krijgen.

Met de klok mee vanaf rechtsboven: Otmarinho en Priyanthi bij de halve ’foodtruck’, Otmar bij zijn zelfgebouwde oven en medepitmaster Gilly Zaalman die een slijpschijf hanteert om de wandversiering naar binnen te krijgen.© Foto’s Mediahuis / aangeleverd.

Eric Molenaar
Hoorn

Vrolijke mensen in een park, op een zonnige zondag in 2018. Luisterend naar muziek, etend van vlees dat op een barbecue van liggende olievaten is geroosterd. Dat waren nog eens tijden. Jarenlang was ’BBQ & Chill’ actief op foodtruckfestivals en evenementen en als cateraar bij feesten, maar binnenkort opent de onderneming van Otmarinho Orlando Balk en Gino Hanenberg een afhaalrestaurant aan de Reiger in Hoorn. Zodat ondanks corona in elk geval de smaak van BBQ & Chill herleeft.

Otmar, die hulp krijgt van zijn vrouw Priyanthi, hoopt in januari of misschien iets eerder te kunnen starten. Dan vertoont de pitmaster, ofwel barbecuemeester, zijn kunsten gewoon binnenshuis, bij zijn zelfgebouwde rookoven van oude olievaten, die in de halfopen keuken in het zicht van de klanten komt te staan. Om de sfeer te verhogen richten ze de ruimte in als een achtertuin waar een feestje is. ,,We willen iets unieks neerzetten.’’

Een gehalveerde bestelwagen fungeert als foodtruck-balie. Die laatste gadget gaf wel wat hoofdbrekens, want de sloper had hem een paar millimeter te breed gemaakt, zodat hij ter plekke moest worden bijgeslepen om door de deur te passen.

Otmarinho schat dat het vijf, zes jaar geleden was, dat hij in zijn achtertuin in de Grote Waal voor wat vrienden barbecuede. Hun enthousiasme stak weer anderen aan en uiteindelijk drong Gino er bij hem op aan er ’echt iets van te maken’. Dat balletje is in 2016 gaan rollen en gaat nu op de Reiger af. Ze willen zich nu eerst gaan focussen op het restaurant.

,,We gaan ons daar richten op afhalen en bezorgen, dat deden we al eerder via onze foodtruck en dat liep storm’’, zegt Otmar. ,,Je kunt straks zien dat het vlees daadwerkelijk van de barbecue komt. We stoken met kokosbriketten, die gemaakt zijn van geperste schillen van kokosnoten. Schoner dan houtskool, maar met vrijwel dezelfde smaaksensatie.’’

Wat BBQ & Chill gaat bieden zijn vooral ’wereldse gerechten in een nieuw jasje’. Om ’iedereen te kunnen voorzien’ is al het vlees halal: het voldoet aan de richtlijnen voor voedsel waar een moslim zich aan dient te houden. Dat sluit bijvoorbeeld varkensvlees uit. Dus bij BBQ & Chill geen uit elkaar getrokken varkensvlees (pulled pork) maar wel pulled chicken, jerk chicken (kip gemarineerd en geroosterd op z’n Jamaicaans) en kalfs-spareribs.

Daarnaast huisgemaakte worst, southern american biscuits: scone-achtige broodjes die in zuidelijk Amerika populair zijn, gerookte bonen en saté op z’n Javaans. Ook hebben Otmarinho en Gino een eigen ’kapsalon’, zoals bekend van dönerzaken, maar dan met gehakt, bonen en pulled chicken op de patat en bovenop koolsalade. Wie dat wil kan er ook terecht voor veganistische BBQ-gerechten, salades en er komen zelfs pannenkoeken op de menukaart. ,,We willen het hele gezin kunnen bedienen.’’

Meer nieuws uit West-Friesland