Bewegend Verleden: kerstman in Haarlems Millenniummonument, 1997 [video]

Haarlem

Haarlems Dagblad en Noord-Hollands Archief presenteren iedere maand een bijzonder historisch filmpje. Deze maand: de kerstman in het Haarlems Millenniummonument, 1997.

In het Millenniummonument op het Verwulft in Haarlem zat in 1997 een kerstman. Je kon met hem op de foto voor 2,50 gulden (1,13 euro). Dan kreeg je meteen een Polaroidfoto mee naar huis.

Jasper Nuijt filmde de kerstman op 23 december van dat jaar, en het straattafereel er omheen. Vroom & Dreesmann staat nog groot op de gevel.

(Tekst loopt door onder de video)

Haarlems Dagblad schreef er over op 19 december 1979:

Millennium heeft tijdelijke huurder

Het Millenium-monument op het Verwulft heeft de rest van deze maand een tijdelijke huurder. Ondernemersvereniging City Haarlem heeft het gebouwtje omgetoverd tot een 'kerstpaleis' en betaalt eigenaar Cobraspen hiervoor het symbolische bedrag van een gulden.

De Haarlemse politiek maakt zich inmiddels zorgen over het paviljoen. Burgemeester J. Pop beloofde gisterochtend dat hij de eigenaar zal pressen om het monument snel definitief te verhuren.

De komende dagen, van zaterdag tot en met woensdag gedurende winkelopeningstijden, houdt in ieder geval de kerstman audientie in het paviljoen. De rest van de maand blijft de kerstversiering hangen in het voormalige cafe.

“De leegstand is voor veel Haarlemmers een doorn in het oog”, vertelt Joop Vijn, secretaris van City Haarlem en de bedenker van het idee. “Nu begint het weer een beetje te leven. We konden het pand zo goedkoop huren omdat we niet uit zijn op winstbejag. Het is sfeerverhogend voor de stad en leuk voor kinderen, die een mandarijn bij de kerstman kunnen halen.”

(Tekst gaat door onder de foto)

De ondernemer hoopt dat met het initiatief andere activiteiten voor het Millennium worden geactiveerd. Vijn heeft wel ideeen voor een nieuwe invulling van het Monument van de Twintigste Eeuw. Zo lijkt het hem een goede plek voor de VVV. Daarbij zouden een geldautomaat en een krantenkiosk volgens hem ook niet misstaan.

De ING-bank even verderop aan de Gedempte Oude Gracht heeft al belangstelling getoond voor het paviljoen. De bank verhuist naar de Wilhelminastraat, maar wil in het centrum nog een geldautomaat houden. Daarvoor heeft de bank haar oog op het paviljoen laten vallen.

De bank wilde daarbij samenwerken met Vroom en Dreesmann, dat er broodjes, koffie en kranten wilde gaan verkopen. V en D haakte echter af, onder meer vanwege de hoge huurprijs. De ING is nu op zoek naar een andere geschikte horeca-kandidaat om eventueel samen het gebouwtje te huren.

(Tekst gaat door onder de foto)

Directeur L. Prins van Cobraspen is tevreden over het initiatief van City Haarlem. Momenteel zijn er volgens hem drie gegadigden voor de huur van het monument, allen uit de horecasector. Pas als de bouwvergunning voor het terras rond is, kan Prins meer zeggen over de mogelijke huurder. Zo zal er rondom het terras een hek moeten komen. Hij verwacht zeer spoedig uitsluitsel over de nieuwe huurder te kunnen geven.

D66'er H. Steenhoff vroeg gisterochtend tijdens de raadscommissie algemene en bestuurlijke zaken om actie van het college van B en W. Ook zij had gehoord dat de huur te hoog zou zijn. Pop beaamde dat ook hij het teleurstellend vindt dat het monument er nu zo verloren bijstaat.

“Het is slecht voor de stad. We hebben hier iets unieks staan. Ook de schenkers van het monument zitten ermee in hun maag. Natuurlijk kunnen wij die man niet dwingen maar we kunnen wel duidelijk maken dat het voor ons zo niet langer kan”, aldus Pop.

Lees ook (2013): VVV Haarlem van Verwulft naar stadhuis

(Eerdere afleveringen van Bewegend Verleden vind je hier)

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen