Wil je erbij horen, dan moet je bewijzen dat je anders bent | column

© Foto Erna Faust

Nhung Dam

Iedereen in Nederland heeft het recht een omroepvereniging op te richten. Dan moet je wel voor 31 december 50.000 leden hebben geworven, wil je toetreden tot de NPO. Dat is omroep Zwart al gelukt. In de talkshow ’Op1’ zaten vier trappelende concurrenten aan tafel. Een voor een kregen ze de kans hun aspirant-omroep te pitchen.

Zo vertegenwoordigt PAC de 1 miljoen Aziatische Nederlanders, EVNS pleit voor verhalen vanuit het vrouwelijke perspectief, M24 is een omroep voor moslims. Voor wie Ongehoord Nederland precies is, werd me niet duidelijk, maar Zwarte Piet doet niemand kwaad was een belangrijke pijler in de speech. We kregen vier bevlogen initiatiefnemers te horen die allemaal inclusiviteit bepleiten, maar al gauw verzandden in stereotypen en generalisaties.

Ik neem het ze niet kwalijk. De gestelde eisen van de rijksoverheid werken dit ook in de hand. Hierin staat regelrecht een oproep tot polarisatie. Een soort van: wil je erbij horen, dan moet je bewijzen dat je anders bent. De nieuwe omroepvereniging moet namelijk een godsdienstige, maatschappelijke of geestelijke stroming vertegenwoordigen, staat er op de site, die zich onderscheidt door zich te richten op andere doelgroepen dan de reeds bestaande. Waarom niet iets als: onderscheid je door een goed verhaal?

Dit is toch vreemd? Je bent Nederlander, voelt je Nederlander, in al je kleuren en geuren ben je een deel van Nederland, dat is nou precies het hele punt wat je aan het maken bent; een betere afspiegeling van Nederland creëren, maar om mee te mogen spelen, moet je iets raars doen. Namelijk benadrukken dat je anders bent.

Maar ja, wat moeten we anders!, hoor ik de initiatiefnemers al roepen. Nou, waarom zeg je niet tegen die oude, witte man in de bus ,,schuif even op. Wij zijn er ook’’, in plaats van er een andere bus naast te zetten met alleen vrouwen erin. Met daarnaast een compleet nieuwe bus met alleen Aziatische Nederlanders. Met daarnaast een bus met alleen moslims. En de chauffeur die aan komt rijden zegt: „In onze bus mag iedereen zitten, hoor, ook die witte oude man, ook de vrouw, de moslim, de christen, de bejaarden, de zwarten, en iedereen die ik nu vergeet. Kom maar mee!” Maar dan is de vraag: waarom doen we dat niet in die eerste bus die al rijdt? „Dat gaat niet”, moppert de rest, „ze laten ons niet toe. En bovendien”, zegt de nieuwe chauffeur sip, „door iedereen toe te laten maken wij nu geen schijn van kans, want volgens de voorwaarden: niet onderscheidend genoeg.” Oké, ik stem voor de bus waar iedereen in mee mag, welke het ook is. Kom maar op met die omroep. Zeg maar waar ik lid van moet worden, als Aziatische Nederlander, vrouw, vrouw van kleur, Nederlander, Aziatische Nederlandse vrouw, het valt nog niet mee.

En als het je dan lukt, mag ik dan als lid één verzoekje indienen? Als jij de verhalen gaat kiezen die we te zien krijgen, vertel dan liever het verhaal over wie je bent dan tot welke groep je hoort. Daarin zie ik mezelf liever vertegenwoordigd.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.