Bewegend Verleden: Wintersport bij Il Primo in Bergen, jaren ’70 [video]

De instructeur doet voor hoe het moet op de borstelbaan van Il Primo in Bergen. Zijn skiklasje staat links op de baan opgesteld.

Veel kinderen hebben de techniek van de slalom al goed in de benen. De een na de ander roetsjt naar beneden alsof het zonder moeite gaat.

1 / 2
Jesse van Dijl
Bergen

Het Regionaal Archief Alkmaar heeft een kleine, maar interessante amateurfilmcollectie opgebouwd. Alkmaarsche Courant presenteert hier de bijzondere films. Deze maand, in de 50ste aflevering: wintersport bij Il Primo in Bergen in de jaren ’70.

Uit de nalatenschap van een groot filmverzamelaar is, via via, het Regionaal Archief Alkmaar in het bezit gekomen van een mooi filmpje. Het is onbekend wie de film heeft gemaakt, maar de cineast heeft het wel heel mooi gedaan.

Heerlijk rustige opnamen in prachtige kleuren op 16mm. Het betreft een skiles op de borstelbaan van Il Primo in het bos in de duinen aan de rand van het dorp Bergen.

(Tekst loopt door onder de video)

Afgaande op de mode die we zien, moet het in de jaren zeventig zijn; met een bruine stropdas op een licht geel overhemd op de lange latten kan alleen in die epoque tenslotte. De prachtige skibaan ligt er overigens nog steeds!

Eerst zien we een groep volwassenen les krijgen in allerlei technieken, daarna is er voor de jeugd een wedstrijd afdalen in slalom georganiseerd. Behoorlijk wat publiek is komen opdagen.

Waarschijnlijk valt er heel wat meer over deze film te vertellen. Kunt u ons helpen? Wie is bijvoorbeeld die gebronsde instructeur met rood jasje? Dat moet haast wel een beroemde skiër zijn. (Lees verder onder de foto)

Wie zou toch deze instructeur zijn? Is het een Nederlander? Of is ie misschien uitgenodigd en ingevlogen uit bijvoorbeeld Oostenrijk of Zwitserland om een gastles te komen geven? Is het een beroemdheid, wellicht?

(Update: er zijn woensdag tientallen mails gestuurd over de vraag wie de skileraar is. Het is Sigi Moser en hij komt uit Oostenrijk. Hartelijk dank voor alle reacties!

Enkele van de reacties:

,,Naar alle waarschijnlijkheid is hier de Oostenrijkse skileraar Sigi Moser in beeld. Voor zover ik weet, heeft hij in Mayerhofen de dochter van een borstelfabrikant uit Heerhugowaard ontmoet waarna de gedachte geboren is om in die plaats een kunstskibaan van borstels te construeren met Moser als leraar. Mijn vader (destijds 55; het moet omstreeks 1966 geweest zijn) heeft daar nog skiles gekregen. Later is de baan naar Bergen verplaatst. Marjolein Boersma

,,De Oostenrijkse skileraar is Sigi Moser uit Mayerhofen. Hij was jarenlang de skileraar van Ilprimo. Later startte hij een skibaan in Limburg en een buitenbaan in Velsen-Zuid (recreatiegebied Spaarnwoude). Mijn vader Cees de Boer was voorzitter van IlPrimo in die tijd. Hij is nu 85. Ik ben al 39 jaar (parttime) skileraar bij ilPrimo. Eric de Boer

,,Die trainer is Sigi Moser en in het filmpje eet ik patat op minuut 3.34 in mijn bruine outfit! Jaap Kuitenbrouwer

,,Dankzij mijn oom, Jaap Baars, hebben mijn broer en ik vanaf 1973 jarenlang ieder zaterdag skiles gehad bij il Primo. Ik heb hele goede herinneringen aan die tijd. Ik was toen 11 en pluk nog steeds de vruchten van de goede techniek die ik daar heb geleerd. Mijn liefde voor skiën en de bergen is daar begonnen en geniet er nog steeds van. De ski-instructeur is Sigi Moser en kwam uit Oostenrijk. Anneweike de Heus

,,De skileraar is Sigi Moser. Dit was de eerste skileraar van lL Primo. Hij komt uit Oostenrijk. Diverse leerlingen ken ik. Zelfs mijn vader staat erop en die skiede mee in het klasje in het begin. Bij de wedstrijden meen ik mijzelf ook nog even gezien te hebben. Mijn naam is Rob Beukers en ik ben daar begonnen met het geven van skilessen. Door Sigi ben ik les gaan geven en dat heb ik mijn hele leven gedaan.”

Lees ook: Klein Oostenrijk in de duinen

Lees ook: Niet meer lachen om skiën op borstels

(Eerdere aflevering van Bewegend Verleden vind je hier)

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.