Moderna gaat goedkeuring in EU en VS aanvragen voor coronavaccin

Farmaceutisch bedrijf Moderna gaat een noodgoedkeuring voor zijn coronavaccin aanvragen in zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten. Dat doet het Amerikaanse bedrijf nadat de werkzaamheid ook uit een uitgebreidere analyse is gebleken. Het vaccin van Moderna is voor 94,1 procent effectief en er zijn nauwelijks ernstige bijwerkingen. Alle deelnemers aan de test die ernstige gezondheidsklachten kregen, hadden een placebo toegediend gekregen.

Van de ruim 30.000 deelnemers aan de test kregen er 196 Covid-19. Daarvan kregen 185 proefpersonen een placebo toegediend. Elf personen die het vaccin hadden gekregen werden desondanks ziek. Het vaccin werkte even goed bij jonge als bij oudere proefpersonen. De bijwerkingen die de proefpersonen meldden waren onder meer een zere plek waar de injectie is toegediend, moeheid, spierpijn en hoofdpijn. Die waren doorgaans wat erger bij de tweede vaccinatie.

Topman Stéphane Bancel van Moderna laat weten dat zijn bedrijf klaarstaat om vaccins te gaan verschepen zodra de goedkeuring er is. "We hebben al miljoenen doses klaar en elke dag komt daar meer bij." Moderna's eerste ladingen gaan volledig naar de Verenigde Staten. In dat land denkt de farmaceut nog dit jaar 20 miljoen doses te kunnen uitleveren.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.