Wieringerwaard aangeslagen na de dood van Tijme. ’Het raakt je zo in je moederhart, omdat je je realiseert dat dit ook een van jouw zonen had kunnen zijn’

Kaars brandt voor Tijme.

Kaars brandt voor Tijme.© Foto Marc Moussault

Marja van Spaandonk
Wieringerwaard

Het overlijden van Tijme Zoetelief, een week nadat hij is aangereden bij de oversteek N248 richting Wieringerwaard, is bij velen ingeslagen als een bom, zegt Saskia Ruigrok uit Wieringerwaard.

„We zijn aangedaan en onder de indruk omdat onze twee zonen zelf ook iedere dag hier moeten oversteken. Iedere morgen als mijn jongens naar school fietsten zeg ik tegen ze: Uitkijken bij de oversteek! ’Ja mam’, antwoorden ze dan met een zucht. Ik snap hun reactie ook wel, je bent puber en je hebt last van je overbezorgde moeder.”

Lees ook: Zestienjarig slachtoffer van verkeersongeval Kanaalweg bij Barsingerhorn overleden

Saskia weet dat haar bezorgdheid meer dan terecht is na het ongeluk van Tijme. „Het raakt je zo in je moederhart, omdat je je realiseert dat dit ook een van jouw zonen had kunnen zijn.”

Actie

Saskia stelt dat zij niet de enige is die zich nu zo voelt en wil vele andere ouders bereiken zodat dit gevaarlijke oversteekpunt veiliger wordt gemaakt. „Vanuit het Regius College is er wel eens een brief verstuurd aan de ouders en leerlingen om aan te geven dat dit een gevaarlijke oversteek is. Zij zijn ook met de gemeente in gesprek geweest, maar dit heeft niets opgeleverd. Het is tijd voor een andere aanpak, actie dus!”

Inmiddels heeft Saskia een melding gedaan bij Veilig verkeer Nederland. „En ik ga zelf contact opnemen met de gemeente Schagen en Hollands Kroon. Iedere dag steken er honderden kinderen over bij dit gevaarlijke oversteekpunt.”

Volgens Saskia is het van Wieringerwaard naar Schagen nog wel te doen. „Want dan kun je het verkeer goed zien naderen. In de terugweg zit het venijn. Je fietst met het verkeer mee en moet dan over je schouder kijken of er niets komt. Dit doe je al eerder dan bij de oversteek zelf. De oversteek is zo krap dat je al moeite moet doen om niet met je voorwiel op de rijbaan te komen als je stopt. Dan moet je nog een keer kijken, want toen je eerder keek leek die auto nog ver weg. Doordat het verkeer vaak harder dan 80 km rijdt is dat soms lastig in te schatten.”

Waarschuwingslicht

De bezorgde moeder heeft wel suggesties wat er gedaan zou kunnen worden. „Er kan misschien een waarschuwingslicht voor het naderende verkeer komen, of een wegversmalling, of een spiegel voor de naderende fietsers. Dan kunnen deze tragische ongevallen in de toekomst worden voorkomen. Zo ingewikkeld is het toch niet? Dit mag nooit meer gebeuren, ieder slachtoffer is er één teveel.”

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.