Doelpuntenregen in Trondheim: Hovocubo laat geen spaan heel van povere Noren en bereikt via elf treffers de Champions League

Hovocubo bleef zaterdagmiddag juichen in de Utleirahallen in Trondheim. De ploeg maakte gehakt van Utleira Idrettslag in de voorronde van de Champions League.© Foto Lars Rune Skaug

Vincent Schot
Trondheim

Met speels gemak heeft Hovocubo zich geplaatst voor de Champions League. In Noorwegen hadden de zaalvoetballers zaterdagmiddag geen kind aan Utleira Idrettslag: 0-11.

Niveau rechterrijtje eredivisie. Zo omschreef trainer Sander van Dijk de tegenstander in de voorronde van het toernooi voor landskampioenen direct na de loting. Hij bleek de zaalvoetbaltak van de omnisportvereniging uit Trondheim er te hoog mee te hebben ingeschat, want eenmaal onderweg liet Utleira Idrettslag zien eerder thuis te horen in de Nederlandse eerste divisie.

En dus was de Hoornse vrees die er vooraf was dat het verschil in voorbereiding op deze wedstrijd mogelijk van invloed zou zijn op het resultaat onterecht. Want de thuisclub had totaal geen profijt van het feit dat er in Noorwegen wel gewoon gesport mag worden en het in de afgelopen weken zelfs de eerste twee competitieduels al heeft gespeeld. Direct vanaf het eerste fluitsignaal liet Hovocubo, dat al bijna twee maanden vrijwel stil staat, zien dat Utleira Idrettslag in eigen huis een figurantenrol zou vervullen.

(Tekst gaat verder na de foto)

Hicham Aklalouch neemt het doel van Utleira Idrettslag onder vuur.© Foto Lars Rune Skaug

,,Juist omdat wij zo’n lange periode al geen wedstrijd hebben gespeeld, hadden we afgesproken om heel agressief te beginnen. Om ze bij de strot te pakken’’, deed Van Dijk na afloop het strijdplan uit de doeken. ,,Als je opeens weer een wedstrijd moet voetballen dan voel je dat na een minuut of tien wel even. Die moesten we goed zien door te komen.’’

Kritieke fase

Zijn ploeg deed meer dan dat. Sterker nog, na die ’kritieke fase’ was het duel al lang en breed gespeeld. Al na dertig seconden lag de 0-1 in het doel en hoewel het na tien minuten pas 0-2 was, was het overduidelijk dat Hovocubo nooit in de problemen zou komen tegen de fysiek sterke, maar technisch en tactisch beperkte Noren. Richting de rust liep de teller dan ook in rap tempo op. Na de openingstreffer van Faisel Mellah zorgden Mats Velseboer, Hicham Aklalouch, Younes Daari en Lahcen Bouyouzan voor de 0-5 ruststand.

(Tekst gaat verder na de foto)

Hicham Aklalouch (rechts) viert zijn treffer met Lahcen Bouyouzan.© Foto Lars Rune Skaug

Na de pauze werd het allemaal nog veel pijnlijker voor de kampioen van Noorwegen. Zes keer nog passeerde Hovocubo doelman Sondre Enlid in de tweede helft. Utleira Idrettslag stelde er aanvallend amper iets tegenover. Doelman Dave Stet kreeg over de hele wedstrijd genomen misschien een handjevol ballen te verwerken, maar nooit werd hij in verlegenheid gebracht.

Heel even probeerden de oranjehemden om Hovocubo onder druk te zetten, maar dat was een plan dat zij snel lieten varen. Razendsnel was Hovocubo op die momenten immers aan de overkant. Nee, terugzakken en tegenhouden bleek de beste kans voor de thuisclub om de schade nog enigszins te beperken. Met 0-11 lukte dit ook nog want met iets meer finesse én ritme had de score beslist nog hoger uitgevallen. ,,Het ging inderdaad wel héél gemakkelijk’’, concludeerde ook Van Dijk toen de zoemer de Noren eenmaal uit hun lijden had verlost.

(Tekst gaat verder na de foto)

Faisel Mellah met de 0-9 van Hovocubo.© Foto Lars Rune Skaug

En dus zit Hovocubo ook dit jaar weer in de kokers als er wordt geloot voor de Champions League, het toernooi waaraan de beste 32 teams van Europa deelnemen. Nooit eerder kwam de Hoornse formatie nog een ronde verder. Zeker nu ook de eerste ronde wordt beslist over één duel lonkt dat unicum. ,,Dat zou ik heel graag eens meemaken’’, zegt Van Dijk, al sinds jaar en dag trainer van de club. ,,Natuurlijk zou ik juichen als we een sterke ploeg loten als Barcelona of Inter Movistar, maar dan zit het toernooi er wel op, zo eerlijk moet je zijn. Dus als we weer een ploeg loten als deze tegenstander dan vind ik dat prima.’’

Utleira Idrettslag-Hovocubo 0-11.

1. Mellah 0-1, 5. Velseboer 0-2, 12. Aklalouch 0-3, 17. Daari 0-4, 20. Bouyouzan (pen.) 0-5, 21. Charraoui 0-6, 21. Charraoui 0-7, 22. Attahiri 0-8, 31. Mellah 0-9, 34. Velseboer 0-10, 38. Attahiri 0-11.

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen