Carbidschieten in heel West-Friesland verboden: ’Ziekenhuispersoneel heeft handen vol aan coronapatiënten, extra letselslachtoffers kunnen zij er gewoon niet bij hebben’

Handelaar in melkbussen Rein ter Bruggen met een nieuwe lading. Door het vuurwerkverbod was er dit jaar enorm veel vraag naar melkbussen voor het carbidschieten, maar in West-Friesland zal dit alsnog worden verboden.© Foto ANP/WILBERT BIJZITTERWILBERT BIJZITTER

Paul Gutter
Enkhuizen

Alle zeven West-Friese gemeenten verbieden dit jaar het schieten met carbid. Dat laten zij gezamenlijk weten via de gemeente Hoorn.

De zeven regioburgemeesters in West-Friesland willen een duidelijke lijn in het verbod op carbidschieten. Zij trekken daarin gezamenlijk op. Voornaamste reden voor het verbod is, net zoals het landelijke vuurwerkverbod, een bijdrage leveren aan het verminderen van de druk op de zorg. Alle regiogemeenten zullen dit de komende weken voorstellen aan hun gemeenteraad.

Alle hens aan dek

Burgemeester Jan Nieuwenburg van de gemeente Hoorn zegt namens de regioburgemeesters: ,,Een op de zes slachtoffers die in het ziekenhuis belandt met vuurwerkletsel, heeft dit opgelopen door carbidschieten. Ziekenhuispersoneel heeft de handen vol aan coronapatiënten. Het is alle hens aan dek daar. Deze extra letselslachtoffers kunnen zij er gewoon niet bij hebben. Met een duidelijk verbod in alle regiogemeenten kunnen we letsel voorkomen en de ziekenhuizen helpen.’

Een aantal regiogemeenten heeft al een voorstel klaarliggen om carbidschieten te verbieden via de algemene plaatselijke verordening (APV). Dit voorstel zal nu door alle burgemeesters gedaan worden aan de gemeenteraden. Zo is er geen onduidelijkheid over waar het wel of niet mag. De burgemeesters doen een beroep op het gezond verstand van de inwoners om juist dit jaar het carbidschieten even links te laten liggen. ,,We willen allemaal terug naar een normaal leven waarbij we een feestje kunnen vieren met oud en nieuw en onze tradities in ere kunnen houden. Maar dit jaar heeft de drukte in de ziekenhuizen prioriteit en dit is een manier om de extra drukte daar te dempen’’, aldus Nieuwenburg.

Melden

Inwoners kunnen vuurwerkoverlast melden bij de gemeente. Die pakken de klachten op basis van de prioriteit en ernst van de melding op. Bij noodsituaties of signalen van illegale opslag van of handel in illegaal vuurwerk kunnen inwoners bellen met de politie.

Eerder deze week maakte het veiligheidsberaad bekend dat er geen landelijk verbod komt, maar dat lokale overheden dit wel zelf kunnen instellen. Medemblik en Opmeer hadden in hun algemeen plaatselijke verordening (APV) al een verbod, met de mogelijkheid tot ontheffing. Van de mogelijkheid tot ontheffing wordt dit jaar dus geen gebruik gemaakt. Volgens de APV’s van Drechterland en Koggenland was carbidschieten van oud op nieuw in voorgaande jaren wel toegestaan, zij het onder voorwaarden. Daar komt dit jaar dus verandering in.

In Hoorn, Enkhuizen en Stede Broec was in de APV nog helemaal niks geregeld, maar Hoorn was hier al wel mee bezig. De overigen gemeenten zullen dus dit voorbeeld volgen en indien nodig hun APV aanpassen.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen