Gastschrijver Marlous Wagenaar uit Schagen vraagt zich af: ’Topdrukte in de supermarkt. En de horeca dan?’
De horeca blijft dicht. Dus mensen gaan thuis afspreken met de feestdagen.© Archieffoto Peter van Aalst
Ondernemer Marlous Wagenaar heeft met haar partner Roy van Weel twee horecazaken in Schagen. Zij vraagt zich af waarom de horeca dicht moet blijven.
AH’s tot middernacht open, lees ik als Getal van de Dag in de krant van 26 november. Want het kabinet overweegt om de huidige maatregelen door te trekken tot half januari. De horeca blijft dicht. Dus mensen gaan thuis afspreken met de feestdagen. Met eten. En drinken. Er wordt dan ook topdrukte in de supermarkten verwacht. De reden dat de horeca dicht moet blijven is dat het aantal besmettingen niet snel genoeg afneemt. En dat terwijl de horeca al sinds 15 oktober gesloten is. Je zou dus voorzichtig kunnen concluderen dat de besmettingen niet in de horeca plaatsvinden, maar elders. Sterker nog. Er is bewezen dat het percentage besmettingen in de horeca significant lager ligt dan elders.
Slechts 5% van de besmettingen vindt daar plaats. Logisch ook. In de restaurants wordt 1,5 meter afstand aangehouden, zitten mensen aan tafel en de regels worden nageleefd. Dit in tegenstelling tot scholen, waar soms duizenden leerlingen door de gangen lopen, waarvan velen geen mondkapje dragen. Ouders worden door hun kinderen besmet.
En wat de denken van de drommen mensen in pretparken, woonwinkels en bouwmarkten. Ik pleit er dan ook voor om de maatregelen die blijkbaar niet voldoende werken te wijzigen in plaats van de verlengen. Restaurants weer open. Mensen kunnen op veilige(re) wijze samenkomen. En bijvoorbeeld de scholen en pretparken een paar weken sluiten om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Ik ben benieuwd naar de uitkomst.
paspoort
Ondernemer Marlous Wagenaar heeft met haar partner Roy van Weel twee horecazaken in Schagen.