Lions Hilversum vieren Sint Pannekoek (zonder N!) in ’s-Graveland: opbrengst pannenkoeken is voor Voedselbank

Vorige week vrijdag werden ook al pannenkoeken gebakken door de Lions, bij Veenstaete in Kortenhoef.

Bert-Jan van Oel
Hilversum

Voor Lionsclub Hilversum is 29 november een belangrijke feestdag, de dag van de ’Heilige Sint Pannekoek’. Op die dag vinden talrijke Lions-acties plaats door heel Nederland om in naam van deze heilige geld in te zamelen voor goede doelen.

De Hilversumse Lions doen letterlijk aan ’Sint Pannekoek’: leden van de club bakken pannenkoeken in hun eigen, inmiddels bekende pannenkoekenwagen. Dat gebeurt ditmaal in ’s-Graveland. De opbrengst gaat ditmaal naar de Voedselbank in Hilversum. Vrijdag werden al pannenkoeken gebakken bij het Hilversumse Carolushuis voor de senioren die daar wonen en hun verzorgers.

Sint Pannekoek (zonder n, hij is van ver voor de spellingsverandering) is een geesteskind van striptekenaar Jan Kruis, de vader van Jan, Jans en de kinderen. Een jonge monnik kiest voor zijn verjaardagscadeau pannenkoeken. Alle monniken in een klooster bij Rotterdam krijgen één pannenkoek. Als de jonge monnik merkt dat de abt het koud heeft, legt hij liefdevol zijn pannenkoek op het hoofd van de oude man.

Daarop verschijnt een engel met een gouden koekenpan en werpt een perfecte pannenkoek op het hoofd van de jonge monnik. Eind negentiende eeuw werd deze monnik heilig verklaard. Sint Pannekoek was geboren. Een grappig sprookje.

Op zondag 29 november staat de pannenkoekenwagen van de Lions tegenover restaurant Vlaar, aan het Noordereinde in ’s Graveland. Tussen 12.00 en 14.00 uur kan men pannenkoeken kopen voor slechts één euro per stuk.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen