Westfriese Bibliotheken kunnen voortaan het leesvoer langsbrengen met elektrische bakfietsen

Medewerkers van de bibliotheek met een bezorgbakfiets bij de vestiging in Grootebroek.© Aangeleverde foto

Martin Menger
Grootebroek

De Westfriese Bibliotheken kunnen voortaan het leesvoer langs brengen met een paar elektrische bakfietsen.

De instelling kreeg voor dit doel een bijdrage van 7500 euro van het Oranjefonds en 10 mille als bijdrage van de stichting Het Glaswerk. Met dat geld kan de stichting Westfriese Bibliotheken drie bakfietsen van soci.bike aanschaffen. Dat stelt medewerkers in staat om boekentassen thuis te brengen bij kwetsbare inwoners van de regio, die door het virus niet meer zelf naar de boekenuitleen kunnen gaan.

Tijdens de eerste coronagolf begon de bieb met de bezorgservice, waarmee in drie maanden tijd ruim 2.500 boekentassen werden geleverd. Toen de bibliotheken weer open mochten, is de dienst in stand gebleven en uitgebreid met een afhaaldienst. Inmiddels is de teller ruim voorbij de 3.700 bestellingen, omdat kwetsbare inwoners nog steeds gebruik maken van bezorging aan huis. Naast de afleiding van het lezen, waarderen zij het praatje met de bezorger.

De bezorgers zijn vrijwilligers van de Westfriese Bibliotheken. Het werkgebied van de Westfriese Bibliotheken bestrijkt ruim 500 vierkante kilometer. De Stichting Westfriese Bibliotheken zocht daarom contact met soci.bike in Enkhuizen: een lokale leverancier met eveneens een maatschappelijk doel.

Bij soci.bike worden geen mensen aangenomen om bakfietsen te maken, maar maken zij bakfietsen om mensen aan te kunnen nemen. De bakfiets wordt namelijk gemaakt door mensen die een (nieuwe) kans op de arbeidsmarkt krijgen.

Bestellingen voor boekentassen kunnen geplaatst worden via Westfriesebibliotheken.nl/bestelbieb. Wie er digitaal niet uitkomt, kan contact opnemen met de Klantenservice: 0228 74 39 43.

Het Oranjefonds bouwt aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en iedereen mee kan doen. Stichting Het Glaswerk ondersteunt maatschappelijke, sociale en culturele instellingen en organisaties binnen het gebied van de Westfriese Omringdijk.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen