Tienduizend euro voor gedenksteen Zohra (17) is al na drie dagen binnen. ’Heel bizar’, zeggen de vriendinnen die de inzamelingsactie waren gestart

Zohra Jebani.© Foto Aangeleverd

Cas Broxterman
Anna Paulowna

,,Nee, dit hadden we echt niet verwacht. Hooguit dat we over een paar weken op zesduizend euro zouden zitten”, zegt Marit Hendrikse (18). Samen met haar vriendinnen Luna van der Meij en Puk de Wit (allebei 17) startte ze een inzamelingsactie om de gedenksteen van hun overleden vriendin Zohra te kunnen bekostigen. Aan het begin van het weekend was er al tienduizend euro opgehaald.

Het is zondagmiddag, de teller staat inmiddels al op meer dan elfduizend euro. De drie vriendinnen kunnen hun ogen eigenlijk nog steeds niet geloven. ,,Heel bizar dat het zo snel ging. En het is natuurlijk ook heel mooi om te zien dat zoveel mensen meeleven”, zegt Puk.

Dat er meer geld is binnengehaald dan gepland, geeft de vriendinnen de ruimte om Zohra extra in het zonnetje te zetten. ,,Het was het idee om in elk geval de steen te kunnen betalen”, vertelt Luna. ,,Omdat er nu zoveel geld over is, kunnen we ook onderhoud en grafverlenging betalen. We willen ook kijken of we wat extra’s met haar muziek kunnen doen. Een professional de opnames die ze heeft gedaan bijvoorbeeld laten bewerken.”

Er komt de laatste dagen veel op de vriendinnen af. Ze hebben meerdere platforms te woord gestaan over hun inzamelingsactie. ,,We zijn de laatste dagen veel bij elkaar, om bijvoorbeeld te overleggen wat we allemaal zeggen. Ik denk dat de band tussen ons drieën hierdoor ook sterker is geworden.”

Zohra kreeg op zondagavond 1 november een hartstilstand. Ze werd zeventien jaar. De familie van Zohra wil de mensen die hebben gedoneerd bedanken voor hun medeleven.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.