Sint doet dit coronajaar geen intocht. Of toch? Geheim bezoek in Stede Broec en Drechterland

Burgemeester Ronald Wortelboer van Stede Broec ontvangt sinterklaas.© Foto Jaap van der Pijll

Sinterklaas kreeg van burgemeester Wortelboer op het gemeentehuis van Stede Broec stapels tekeningen overhandigd.© Foto Jaap van der Pijll

1 / 2
Mike Deutekom
Bovenkarspel

Vanwege het coronavirus werkt Sint-Nicolaas dit jaar vanuit ’huis’. Grote publieksevenementen als intochten, rondritten of bijeenkomsten in dorpshuizen en theaters zijn allemaal afgelast. Toch kwam de goedheiligman zaterdag in het diepste geheim aan in de Broekerhaven.

Kinderen die het Sinterklaasjournaal volgen weten het natuurlijk allang: brieven en pakjes, cadeautjes als hooi en wortelen voor paard Ozosnel, moeten dit jaar worden afgegeven bij de burgemeesters, nu sinterklaas niet zelf door dorp of stad kan rijden bij een intocht. En dat gebeurt ook in grote hoeveelheden.

Natuurlijk houden de burgemeesters die tekeningen en boodschappen aan de sint niet zelf maar zorgen ze ervoor dat sinterklaas ze onder ogen krijgt. Zaterdag hadden de burgemeesters van Stede Broec (Ronald Wortelboer) en Drechterland (Michiel Pijl) daarom in het diepste geheim afgesproken met de sint. Niemand mocht weten dat de kindervriend met een aantal Zwarte Pieten naar West-Friesland kwam, om te voorkomen dat er toch een grote mensenmenigte uit nieuwsgierigheid zou komen kijken. Burgemeester Wortelboer stond de sint en zijn gevolg daarom in z’n uppie op te wachten bij de aankomst van de stoomboot in de Broekerhaven.

Direct na het aanmeren ging Sint-Nicolaas door naar het gemeentehuis, waar hij stapels post kreeg overhandigd.

In Hoogkarspel soortgelijke taferelen toen burgemeester Pijl de sint daar ontving. Dit bezoek konden geïnteresseerden overigens wel live bijwonen via internet. Ook konden kinderen via de chat sinterklaas toch vragen stellen.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen