’Vriendelijke’ protestactie van Zwarte Pieten in Baarn; grimmige demonstraties in rest van het land

Zwarte Pieten in Baarn
© Foto van Twitter
Baarn

Leden van de landelijke Zwarte Pieten Actiegroep hebben in Baarn pepernoten uitgedeeld. Zij kregen veel positieve reacties. Al kwam de pikzwarte schmink van de gezichten nogal griezelig over. Ook op sociale media was er bijval na een tweet van de voorstanders van de traditionele uitmonstering, die ook op grote weerstand in de samenleving stuit.

Een week geleden was de extreemrechtse Pegida in Bunschoten om toch een soort intocht te houden met ’echte’ Zwarte Pieten. Ondanks de maatschappelijke kritiek vonden Bunschoters het leuk, dat er geen roetveegpieten waren.

In Nederland lopen de spanningen op tussen voor- en tegenstanders. Onder het motto ’grijs is geen oplossing’ trokken voorstanders van Zwarte Piet zaterdag in stoet door Breda. Bij een demonstratie in Venlo was er een grimmige sfeer. Enkele demonstranten raakten zelfs slaags met de politie. Een geplande demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in Eindhoven werd dit weekend afgeblazen. De groep zag ervan af omdat aanhangers van Pegida een tegendemonstratie hadden gepland in de buurt. KOZP voelt zich belemmerd in haar demonstratievrijheid, omdat er twee vakken zouden komen voor KOZP en aanhangers van Pegida. Kick Out Zwarte Piet vreest ook dat de acties een aanzuigende werking hebben op hooligans en andere mensen die geweld willen gebruiken tegen haar groepering.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen